ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γιατί επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέα data centers στην Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γνωστός γαλλικός όμιλος θα δώσουν το «παρών» στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ενώ ήδη αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις.

Οι τελευταίες συμφωνίες για δημιουργία data centers ενισχύουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη ΝΑ Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα φέρνουν τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Η Ελλάδα σήμερα, αν και βρίσκεται συχνά πυκνά στις αναφορές για επενδύσεις σε data centers, καθώς ο κορεσμός που καταγράφεται στους κύριους κόμβους, όπως το Άμστερνταμ, οδηγούν τους μεγάλους ομίλους σε περιφερειακές αγορές, απέχει ακόμα σημαντικά από τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, με την εικόνα αυτή να αναμένεται να αλλάξει την επόμενη πενταετία.

Μετά τις ανακοινώσεις αμερικανικών κολοσσών και μεγάλων Ευρωπαίων παικτών, μεταξύ αυτών και ελληνικών εταιρειών, για επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα έχει υπάρξει μια σειρά από εξελίξεις που φέρνουν τη χώρα μας στο επίκεντρο της διαδρομής των δεδομένων.

Εκτός από την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Πέμπτη, για επενδύσεις σε data centers στη χώρα μας, και η γαλλική Data4 σύστησε την Data 4 Greece στην Ελλάδα, με αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση data centers.

Την Πέμπτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ,  Mohamed Hassan Alsuwaidi υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στο Άμπου Ντάμπι, που προβλέπει τη δημιουργία data centers μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, που θα συνδυαστούν με επιπλέον επενδύσεις για περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που θα φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του BD.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την υπογραφή του μνημονίου είχε δηλώσει πως: «Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα τεχνολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο του ψηφιακού άλματος της Ελλάδας για το οποίο ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε καθημερινά ξετυλίγοντας το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στόχος μας είναι να είμαστε πόλος καινοτομίας σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον και να προσελκύουμε επενδύσεις».

Παράλληλα η γαλλική Data4 που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της αγοράς και τον Απρίλιο του 2023 εξαγοράστηκε από την Brookfield Infrastructure, στις 30 Ιανουαρίου σύστησε θυγατρική στη χώρα μας, με τον Olivier Micheli να αναλαμβάνει χρέη προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Data 4 Greece, με την Ελλάδα να προστίθεται στις Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία που έχει ήδη παρουσία. 

Η Data 4 Greece, θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ακινήτων, τα οποία προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και data centers. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της εταιρείας είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη χώρων και υποδομών που προορίζονται κυρίως για χρήση γραφειακών χώρων και κέντρων δεδομένων (data centers), για την ασφαλή φιλοξενία εγκαταστάσεων υπολογιστών, ηλεκτρομηχανολογικού, λογισμικού και λοιπού τεχνικού και τεχνολογικού εν γένει εξοπλισμού.

Οι επενδύσεις που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια των εκτιμήσεων της general manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, ότι μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, έχουν απομείνει κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες και τον Φεβρουάριο θα υπάρξει η ανάδειξη του αναδόχου για την κατασκευή των τριών data centers που θα δημιουργήσει ο αμερικανικός κολοσσός σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 976,168 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Η Amazon θα αποκτήσει επίσης παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς θα δημιουργηθεί υποδομή Local Zone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών. Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών ενώ το νέο μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος (regional space hub).

Επίσης η Digital Realty διευρύνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της data centers στην Αθήνα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται το Athens 4 και 5, ενώ μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το Heraklion 1 στην Κρήτη.

Στους Έλληνες παίκτες ξεχωρίζει η Lancom που σημειώνει πορεία αλματώδους ανάπτυξης, με τα έσοδα της να ενισχύονται σημαντικά την τελευταία διετία, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data centers στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Παράλληλα, ετοιμάζει και νέο data center στην Κρήτη που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024 και θα αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που έρχονται.

Επίσης η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ μέσα στην πενταετία, με στόχο να προσελκύσει Ελλάδα ΙΤ υποδομές και ομίλους του εξωτερικού.

Η Hellas Sat σχεδιάζει επίσης να εισέλθει στην αγορά των data centers με επενδύσεις που θα φτάσουν έως και τα 10 εκατ. ευρώ. Η αρχή έγινε από την Κύπρο με τη δημιουργία data center για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center. Σήμερα οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.

Σε συνεχή άνοδο η παγκόσμια αγορά data centers

Στο νέο ψηφιακό κόσμο με πληθώρα πληροφοριών, τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα και τα data center είναι τα θησαυροφυλάκια που τα προστατεύουν και τα τροφοδοτούν. Σύμφωνα με έκθεση της Harrison & Hunter Agency Partners, ο όγκος των δεδομένων που δημιουργούνται κάθε χρόνο έχει εκτοξευθεί από 2 zettabytes το 2010 σε 44 zettabytes (44 τρισεκατομμύρια gigabytes) το 2020. Αυτό έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, οδηγώντας στην κατασκευή τεράστιων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 8.000 data centers παγκοσμίως, με τα περισσότερα να βρίσκονται στις ΗΠΑ, ανοδικές τάσεις καταγράφουν Ευρώπη και Ασία ενώ οι αραβικές χώρες μπαίνουν με τη σειρά τους στην αγορά.

Με σχεδόν 300 data centers, συμπεριλαμβανομένων πολλών της AWS, η αγορά κέντρων δεδομένων της Βόρειας Βιρτζίνια είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τα κέντρα δεδομένων στην περιοχή εκτιμάται ότι διαχειρίζονται περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης, φτάνοντας τα 2.552 MW. Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, το Πεκίνο, έχει μετρούμενη χωρητικότητα 1.799 MW. Αν και είναι επί του παρόντος η μόνη αγορά με λειτουργική δυναμικότητα άνω των 1.000 MW στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, το Τόκιο (865 MW) φαίνεται να πλησιάζει γρήγορα.

Οι μεγαλύτερες συστάδες data centers στην Ευρώπη βρίσκονται στο Λονδίνο (1.053 MW) και στη Φρανκφούρτη (864 MW), κυρίως λόγω της ζήτησης από μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.  Από την πλευρά της, η Ελλάδα εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, καθώς μαζί με Βουλγαρία και Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικούς προορισμούς για την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Ευρώπης. Οι 3 χώρες αυτές συνολικά, το 2023 εκτιμάται από την Telegeography ότι θα τρέξουν 123 TB χωρητικότητας διαδικτυακής κίνησης και αναμένεται η κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς 31,5% ετησίως.

Ο προβληματισμός για τις ενεργειακές ανάγκες

Τα κέντρα δεδομένων στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 2,7% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία ενώ αναπτύσσεται η αγορά και τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης. Αν δεν ελεγχθεί, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,2% έως το 2030, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ή κατανάλωση σχεδόν 100 τεραβατώρων. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της ενέργειας που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2019. 

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συστάδες κέντρων δεδομένων, το καλοκαίρι του 2022 είχε προειδοποιήσει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν διακοπές χωρίς μια νέα πολιτική για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Προέβλεψε ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 23% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας έως το 2030.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που λειτουργούν κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη λένε ότι ήδη τηρούν τα δικά τους υψηλά πράσινα πρότυπα. Η Meta δήλωσε ότι οι κόμβοι της έχουν επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και υποστηρίζονται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Microsoft στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση νερού, που χρησιμοποιείται για τα συστήματα ψύξης των διακομιστών, στις δραστηριότητές της κατά 95% έως το 2024.

Το  Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία έχουν προτείνει  αυστηρότερα μέτρα αποδοτικότητας, στοχεύοντας να προστατευθούν οι στόχοι της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.