Στην εποχή όπου η καινοτομία βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων πρωτοπόρων λύσεων. Παράλληλα η ανοδική τάση των κλινικών ερευνών που πραγματοποιούνται στη χώρα πρόκειται να συνεχιστεί με τις προοπτικές να είναι θετικές, ενώ τεχνητή νοημοσύνη και big data αποτελούν βασικά εργαλεία, για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να ενισχύσει τη θέση της ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις της φαρμακοβιομηχανίας.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται να δημιουργηθεί ένα ολικό οικοσύστημα το οποίο θα ενισχύσει την καινοτομία και την έρευνα, διασυνδέοντας όλους τους φορείς και έχοντας τον ασθενή στο επίκεντρο.
Η Bayer θέλοντας να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια δημιούργησε το πρόγραμμα Level Up, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ήδη μετά την πανδημία καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για τεχνολογικές εφαρμογές Υγείας, ενώ ο κολοσσός ανοίγει και παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διασυνδεθούν ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις με το γερμανικό οικοσύστημα.
«Για τον επόμενο κύκλο, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε και ένα διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο για επιλεγμένες εταιρείες στο τέλος του προγράμματος και άλλες απολαβές, όπως υποστήριξη για ανάπτυξη συνεργασιών με το οικοσύστημα της Γερμανίας» αναφέρει στο Business Daily, ο Θανάσης Κώτσανης Cluster Medical Director της Bayer (Greece & Cyprus Southern Mediterranean & Black Sea).
- Τι είναι το HealthcareAccelerator και ποιος ο στόχος του;
Το Healthcare Accelerator, είναι ένα πρόγραμμα - ορόσημο που στόχο έχει να πλαισιώσει ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων σε ένα ορίζοντα τριών ετών και αναπτύχθηκε με όραμα τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» όπου η ιατρική εκπαίδευση, η κλινική πρακτική και η κλινική έρευνα ενδυναμώνονται, αλληλεπιδρούν και μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους ασθενείς του σήμερα και του αύριο σε ένα καινοτόμο και αποδοτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
Με γνώμονα την υποστήριξη των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας και την εξοικείωσή τους με την καινοτομία και την κλινική έρευνα, στόχοι του Healthcare Accelerator είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση των φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής καθώς και των υπολοίπων επιστημών υγείας γύρω από την αξία της κλινικής έρευνας και τους πιθανούς ορίζοντες καριέρας σε αυτή καθώς και η αντίστοιχη παροχή εφοδίων προκειμένου να πετύχουν σε αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της Bayer περιλαμβάνεται η παροχή υποτροφιών μέσω του προγράμματος Bayer Foundation Scientific Fellowships, η συνεργασία με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς και την ενημέρωση των φοιτητών για την κλινική έρευνα και τη σημασία των ορθών πρακτικών σε αυτή.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η κλινική πρακτική, μέσα από την ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας με καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν την εξέλιξη της παρεχόμενης φροντίδας MobileApps, Υπηρεσίες, Wearables, Ιατρικές Συσκευές, Λογισμικό- που συνδέουν γιατρούς και ασθενείς βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής αλλά και την ενημέρωση των ασθενών ενώ στόχο αποτελεί και η εξέλιξη της κλινικής έρευνας με την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και την προαγωγή του πλαισίου στο οποίο εφαρμόζεται.
- H Bayer αναπτύσσει ένα ακόμα πρόγραμμα, το levelup, που απευθύνετε στις start – ups. Τι είδους startups συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και πού βλέπετε να υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον
Το Level-up είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα βρίσκονται 8 επιχειρήσεις με τις 5 από αυτές να δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας και τις υπόλοιπες να κινούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τεχνολογικές εφαρμογές Υγείας ιδιαίτερα μετά την πανδημία, και ειδικά για την παρακολούθηση ασθενών εξ αποστάσεως. Η τεχνολογική πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στο να υπάρξουν νέες πρωτοπόρες και καινοτόμες λύσεις που δίνουν την δυνατότητα όχι μόνο να αντιμετωπιστούν κάποια συμπτώματα αλλά και να υπάρξουν θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να αλλάξουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Για τον επόμενο κύκλο, σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε και ένα διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο για επιλεγμένες εταιρείες στο τέλος του προγράμματος και άλλες απολαβές, όπως υποστήριξη για ανάπτυξη συνεργασιών με το οικοσύστημα της Γερμανίας.
- Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε το ενδιαφέρον για τις κλινικές μελέτες. Βλέπετε να υπάρχει μια αντίστοιχη τάση για τις κλινικές έρευνες στις φαρμακοβιομηχανίας και πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον κλάδο;
Τα προγράμματα που μελετώνται πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τους ασθενείς. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει σταδιακή αύξηση των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα ενώ ακόμα πιο θετικές είναι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Για να επιτευχθεί η καλύτερη φροντίδα των ασθενών ωστόσο απαιτείται ένα ολικό οικοσύστημα το οποίο θα ενισχύσει την καινοτομία και την έρευνα.
Η ανάπτυξη των νέων φαρμάκων έχει εξελιχθεί πλέον σε μια πολύ διαφορετική διαδικασία από αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα, με τις εταιρείες να επενδύουν όλο και περισσότερο στις κλινικές δοκιμές που αποτελούν βασικό πυλώνα για την καινοτομία στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας. Το είδαμε και με τον κορονοϊό όπου οι διαδικασίες έτρεξαν με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να υπάρξουν εμβόλια και στη συνέχεια η θεραπεία.
Ωστόσο διαπιστώνουμε πως πολλές φορές η γνώση που δημιουργείται μέσα στα εργαστήρια «χάνεται» και δεν βγαίνει προς την αγορά. Αυτό είναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ του οικοσυστήματος. Πλέον δημιουργείται και ένα νομοθετικό πλαίσιο που ανοίγει τον δρόμο να συνεργαστούν ιδιωτικές και δημόσιες δομές με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Η έρευνα και η ανάπτυξη έχουν μεγάλη σημασία στην φαρμακοβιομηχανία καθώς εξασφαλίζει πως θα υπάρξουν νέες θεραπείες ενώ τονώνουν και την οικονομία, με την Ελλάδα να καταγράφει καλές επιδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες βέβαια, αλλά όσες μελέτες αναλαμβάνουμε τις φέρνουμε εις πέρας με πολύ καλά αποτελέσματα.
Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ειδικά στην Ευρώπη, με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κλινικών μελετών να έχει δημιουργήσει ένα ελκυστικό και υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα από οικονομικές φοροελαφρύνσεις, με την Ευρώπη να έχει ένα ισχυρό επιστημονικό αποτύπωμα. Οι επενδύσεις στην Υγεία βρίσκονται σε προτεραιότητα, ενώ και οι χρηματοδοτήσεις για την Υγεία αναμένεται να αυξηθούν στην ΕΕ. Η Ελλάδα πάντως μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να αναδείξει νέους ερευνητές, και ελπίζουμε να έχουμε αυξήσει τις επενδύσεις μας στα επόμενα χρόνια.
- Ποια εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση; Πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας;
Η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data αποτελούν βασικά εργαλεία της φαρμακοβιομηχανίας ωστόσο είναι απαραίτητη η διασύνδεση όλων των φορέων καθώς όσο πιο ποιοτικά και αξιόπιστα είναι τα δεδομένα που συλλέγονται τόσο πιο γρήγορα μπορούν να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα. Όλα πάντως πρέπει να γίνονται με γνώμονα ότι ο ασθενής βρίσκεται στο επίκεντρο, γιατί ακόμα και ένα εξαιρετικά τεχνολογικό προϊόν αν δεν απαντά στις καθημερινές ανάγκες γιατρών και ασθενών τότε δεν θα έχει επιτυχία.
Εδώ στην Ελλάδα έχουμε συναίσθηση των απαιτήσεων που υπάρχουν. Κάτι που διευκολύνει την διαδικασία ανάπτυξης νέων λύσεων, ενώ δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα με καινοτόμες συσκευές που μέσω και της χρήσης smartphone μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τόσο την διάγνωση όσο και την καλύτερη επιλογή και εφαρμογή θεραπείας.