Δυόμιση μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές και η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» του επιτελικού κράτους που αποτέλεσε ήδη από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, πριν από τέσσερα χρόνια, κεντρικό διακύβευμα και στόχο για τη ΝΔ.
Από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν ουκ ολίγα γεγονότα που δοκίμασαν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού, φέροντας στην επιφάνεια παθογένειες δεκαετιών, αλλά και ανυπέρβλητα προβλήματα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των όποιων επιχειρησιακών σχεδίων.
Είναι νωπά ακόμα τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη, οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές και τώρα, η κραυγή αγωνίας των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου που εκλιπαρούσαν για ένα σωστικό μέσο που θα τους απεγκλωβίσει από τα βυθισμένα χωριά τους.
Την ώρα που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος της καταστροφής σε μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή της χώρας, η κυβέρνηση καλείται να δράσει άμεσα τόσο ως προς την άμεση καταγραφή των ζημιών, την απόδοση αποζημιώσεων, την επαναφορά βασικών υποδομών σε πλήρη λειτουργία, αλλά και να πάρει αποφάσεις για τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, που για μια ακόμα φορά, εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και μακριά από τη βασική του υποχρέωση, αυτή της προστασίας των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα και από εκεί, στη συνέχεια, θα κινηθεί αναλόγως στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να δεσμευθεί στους κατοίκους ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της ΔΕΘ επρόκειτο να μεταβεί πριν από το Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Έβρου, όπου συντελέστηκε η τεράστια καταστροφή με την πρόσφατη πυρκαγιά, ωστόσο, τα όσα μεσολάβησαν κατέστησαν τη μετάβαση του στη Θεσσαλία κυρίαρχη προτεραιότητα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την κυβέρνηση να βρίσκεται πιεσμένη ανάμεσα σε δύο φυσικές καταστροφές μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, πάρθηκε η απόφαση η προγραμματισμένη ομιλία του και η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έναρξης της 87ης ΔΕΘ να αναβληθούν για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται πολλές περιοχές ακυρώνουν στην πράξη τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, είτε αυτοί αφορούσαν τις αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, είτε το μεταρρυθμιστικό πακέτο στο οποίο πόνταρε πολλά ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.
Ενδεικτικά του κλίματος εντός του Μεγάρου Μαξίμου, είναι τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Όλοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προετοιμασία, και σε αυτή την περίπτωση, έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους. Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα».
Η πρωτοφανής θεομηνία που χτύπησε τη χώρα με ανυπολόγιστες ζημιές, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης και ενίσχυσης του κρατικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά οι φωνές που ζητούσαν επιτακτικά την άμεση εμπλοκή του στρατού στις προσπάθειες απεγκλωβισμών πολιτών ήταν ακόμα πιο έντονες, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να στήσει εκτάκτως συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα και να εκχωρήσει την επιχείρηση απεγκλωβισμών από πλημμυρισμένες οικίες στους Επιτελείς της Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής τον Διοικητή της Α' Στρατιάς, Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο.