Με την επιστροφή του από την Κύπρο, όπου θα μεταβεί σήμερα για να δώσει το «παρών» στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο πρωθυπουργός από κοινού με τους στενούς του συνεργάτες θα οριστικοποιήσει τα μέτρα που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
Η εβδομάδα που ξεκινά για την κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει στο ακουστικό του τα καλά μαντάτα από την έκθεση για την πιστοληπτική αξιολόγηση από τον καναδικό οίκο DBRS.
Η έκθεση αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Παρασκευής, μία ημέρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάσει και επισήμως την 87η έκθεση Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα αποτυπώνουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Θα ακολουθήσουν ακόμα τρία «crash test» για τη χώρα μας, αφού προσεχώς αναμένονται και οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων οίκων, αρχής γενομένης από τις 15 Σεπτεμβρίου με την έκθεση της Moody’s, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P, και τέλος του οίκου Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΔΕΘ
Πρόγευση των προθέσεών του για όσα αναμένεται να πει στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με μήνυμά του στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση», κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων των προηγούμενων εβδομάδων. «Αν επέλεγα δυο λέξεις για να σηματοδοτήσω τη δεύτερη τετραετία μας είναι "μεταρρυθμιστική επιτάχυνση". Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα για να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν», έγραψε ο πρωθυπουργός.
Από το περιβάλλον του επιμένουν να κάνουν λόγο για μικρό καλάθι παροχών και μεγάλο καλάθι μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση και μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει ευκαιρία και ισχυρή νομιμοποίηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι όποιες οικονομικού χαρακτήρα εξαγγελίες, θα ακολουθήσουν πιστά τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί και θα στοχεύουν στους οικονομικά αδύναμους.
Άλλωστε - όπως θυμίζουν με νόημα - η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που πέρασε η Βουλή τον Ιούλιο, το 50% του οικονομικού της προγράμματος.
Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όσο και στην καθιερωμένη κυριακάτικη συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει και αφορούν στο κράτος με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την Παιδεία με το φλέγον ζήτημα που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την Υγεία με τις δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ και την αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, τη Δικαιοσύνη για την γρήγορη απονομή της και την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, τις Υποδομές με τα αναγκαία μεγάλα έργα στις μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες, και τέλος την Πολιτική Προστασία με τις αλλαγές για τη δασοπυρόσβεση και την πρόληψη.
Αναμένεται δε να εστιάσει και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ιδιαίτερα των οικονομικά ευάλωτων, με το πακέτο της ΔΕΘ να περιλαμβάνει την επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους, το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, τη διατήρηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του 2023 και τέλος, μια έκτακτη ενίσχυση σε όσους συνταξιούχους δεν λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.