ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Με τον Τούρκο ομόλογο του συναντάται στις 5 Σεπτεμβρίου ο Γεραπετρίτης

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν επικοινωνήσει για πρώτη φορά στις 28 Ιουνίου του 2023, όταν ο Χακάν Φιντάν τηλεφώνησε στον Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Άγκυρα, θα πραγματοποιήσει στις 5 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις.

Οι δύο υπουργοί είχαν επικοινωνήσει για πρώτη φορά στις 28 Ιουνίου του 2023, όταν ο Χακάν Φιντάν τηλεφώνησε στον Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του. Τότε, είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν στο Βίλνιους, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Χακάν Φιντάν συνόδευε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες μετά τις εκλογικές νίκες τους.  

Να σημειωθεί ότι στις 8 Αυγούστου, ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια θεμελιώδη διαφορά που είναι και η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Σε ερώτηση για τα χωρικά ύδατα, τόνισε πως είναι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα διατηρεί απαρέγκλιτα το δικαίωμα, το οποίο της απονέμει το Διεθνές Δίκαιο και δη το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Το δικαίωμα αυτό θα το ασκήσει όταν θα κριθεί ότι είναι πολιτικά και εθνικά ωφέλιμος χρόνος, και προς τούτο επιφυλάσσεται να το πράξει σε συμφωνία πάντοτε με την εθνική αντιπροσωπεία, τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να τεθούν προς συζήτηση θέματα τα οποία άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. «Η κυριαρχία είναι ενιαία, αδιαίρετη, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να διασπαστεί και άρα δεν τίθεται στην ατζέντα. Άρα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα ή με την κυριότητα των νησιών, με την αποστρατιωτικοποίηση, η οποία τίθεται ως ζήτημα, δεν μπορούν να τεθούν υπό οποιαδήποτε εκδοχή σε συζήτηση» σημείωσε και προσέθεσε: «Είναι προφανές όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι μπορεί να έχουν κάποιες αποκλίσεις από τις βασικές διαπραγματευτικές θέσεις, οι οποίες όμως αποκλίσεις υπό καμία εκδοχή δεν μπορούν να αφορούν θέματα κυριαρχίας και δεν μπορούν να αφορούν θέματα τα οποία μπορούν να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Σκιαγραφώντας το σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, παρατήρησε ότι δεν έχουμε πλέον ούτε τις λεκτικές εξάρσεις που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ούτε και τις παραβιάσεις εναέριου χώρου τις οποίες βιώσαμε επί δεκαετίας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ηρεμία, αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε, όχι μόνο για τα τρέχοντα διαχειριστικά» επισήμανε και προσέθεσε: «Έχει σημασία να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια πιο μακρόχρονη ησυχία στην περιοχή μας. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Όμως μας δίδεται η σημαντική δυνατότητα να συζητούμε και τα μείζονα θέματα και κυρίως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως δική του προδιάθεση είναι ό,τι γίνεται θα πρέπει να γίνεται με τρόπο εντελώς καθαρό, ανοικτό, σε γνώση και κατά το δυνατό σε συμφωνία με τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα. «Αυτή είναι μια πάγια θέση, την οποία θα συνεχίσω να υπηρετώ με συνέπεια» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι ειδικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση, βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία. Όσον αφορά τις προσεχείς επαφές των δύο πλευρών, είπε πως υπάρχουν δύο ορόσημα. Το πρώτο είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και ένα δεύτερο ορόσημο προς το τέλος του έτους, όποτε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, στο οποίο θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός υπουργών. Εξήγησε ότι για την προπαρασκευή αυτών των συναντήσεων υπάρχει προεργασία από τα υπουργεία Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν αναλάβει τη συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης.

Για το Κυπριακό, διαμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τη διχοτόμηση του νησιού, διότι αντιτίθεται σε βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως στα πάγια ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρονται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Τον Ιανουάριο στην Άγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνεργασία των δυο χωρών, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Gerapetritis-Fidan-Hakan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Είναι σημαντικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία.
businessdaily-nikiforos_fokas-fregata
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε τουρκικά πλοία μεταξύ Κάσου - Καρπάθου, ένταση για πόντιση καλωδίου

Γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.