ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ελληνο-Ινδικές σχέσεις (Shutterstock)

Ελλάς – Ινδία συμμαχία: Γιατί οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά μετά από 40 χρόνια

Πώς το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» βρίσκει εφαρμογή στην προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Συνεχής η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων.

Μία από τις ειδήσεις που έχουν περάσει στα ψιλά εξαιτίας της τρέχουσας επικαιρότητας είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι. Εάν κανείς ανατρέξει για την τελευταία φορά που πρωθυπουργός της πολυπληθέστερη χώρας βρέθηκε στην Αθήνα θα πρέπει να πάει σαράντα χρόνια πίσω, στο 1983 και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε προσκαλέσει την Ίντιρα Γκάντι στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας των έξι», για την παγκόσμια ειρήνη, που τότε βρίσκονταν στα σκαριά.

Ο Μόντι θα βρεθεί στην Αθήνα στα πλαίσια της επαναπροσέγγισης των σχέσεων των δύο χωρών την τελευταία τετραετία. Αν και κάποιος θα πίστευε ότι τον πρώτο ρόλο θα έπαιζε η οικονομία, στα πρότυπα και της σύσφιξης των σχέσεων με την Κίνα, που οδήγησαν σε στρατηγικές επενδύσεις από τους Κινέζους στην χώρα μας την περασμένη δεκαετία, στην περίπτωση της Ινδίας τον πρώτο λόγο έχει η αμυντική διπλωματία.

Οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετωπίζουν στα σύνορα τους μία συμμαχία, αυτή της Τουρκίας με το Πακιστάν. Οι δύο πολυπληθείς μουσουλμανικές χώρες αλληλοστηρίζονται τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό. Η Τουρκία έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ, θέτοντας το θέμα ακόμη και στον ΟΗΕ, ενώ τροφοδοτεί και την χώρα με στρατιωτικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στα ελληνοτουρκικά είναι γνωστό ότι το Πακιστάν ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα, απόφαση την οποία πήρε πίσω μετά την διεθνή κατακραυγή.

Το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» φαίνεται ότι βρήκε εφαρμογή μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας οι οποίες βρήκαν κοινό έδαφος για μία συμμαχία σε στρατιωτικό επίπεδο. Οι δύο χώρες ενισχύουν συνεχώς τις σχέσεις στον αμυντικό τομέα. Στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23 με επικεφαλής την Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας συμμετείχαν για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας.

Παράλληλα, το πολεμικό πλοίο INS Chennai του Ινδικού Ναυτικού έφτασε πρόσφατα στον κόλπο της Σούδας, όπου πραγματοποίησε επίσης άσκηση διέλευσης με το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος Φωκάς. Εκτός από αυτό, η Ινδία έχει επίσης προσκαλέσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να συμμετάσχει σε άσκηση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο για την ενίσχυση της σχέσης. Οι σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνεται από τις αναρτήσεις που πραγματοποιεί ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επιχειρηματική προσέγγιση

Μπορεί ο αμυντικός τομέας να είναι ο ένας πυλώνας όμως οι δύο χώρες επιδιώκουν την σύσφιξη των σχέσεων τους και σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η Ινδία μετά από το Brexit αναζητεί νέους διαδρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ και η Ελλάδα προσβλέπει σε οφέλη από την συμμαχία της από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών μεταξύ των δύο χωρών ενώ για την φετινή χρονιά έχει τεθεί στόχος οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ινδία από το 2009 έως σήμερα ήταν δύο φορές τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο οι ινδικές επενδύσεις που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα είναι αυτές της GMR Airports Limited που μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στο project του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης καθώς και οι απανωτές επενδύσεις στον χώρο των τροφίμων (Olympic Food, Κρητών Άρτος, Κουλουράδες, Ioniki κ.α) του SwitzGroup.

Από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν αξιόλογες επενδύσεις στην Ινδία όμως όπως είναι γνωστό η Eurobank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επέκτασης. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα προσβλέπει σε μία απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Ινδία (οι δύο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά πριν την πανδημία) η οποία αφήνει σημαντικές υποσχέσεις για τον τομέα του τουρισμού, καθώς και σε συνέργειες σε επίπεδο κινηματογραφικών παραγωγών του Bollywood στην χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η φυσική πύλη των ινδικών επιχειρήσεων στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους Ινδούς επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Ελλάδα και σημείωσε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αύριο παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Ένα από τα θέματα που είναι στην αναμονή είναι οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.
BMP-1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα παραχωρεί τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, με τι θα αντικατασταθούν

«Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή», αναφέρει το υπουργείο.
mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από φόρους τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόκτηση των μαχητικών Rafale η Ελλάδα απαντά «στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης», προσθέτοντας ότι η χώρα μας δεν έχει «ανάγκη την άδεια κανενός» για την απόκτησή τους.