Δεν έχουν περάσει έξι μήνες από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην επαρχία Καχρανμαρμαράς, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στην τουρκική έκκληση για βοήθεια, στέλνοντας την επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ. Τότε, μετά από μια πολύμηνη περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις των δύο χωρών και με την τουρκική προκλητικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο, Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν ξανά κοντά και μόλις πρόσφατα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν το πρώτο τους τετ α τετ μετά από 15 μήνες, βάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση.
Μόλις προχθές, με εντολή του Τούρκου προέδρου, η Τουρκία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ανάρτησή του στο twitter, να ευχαριστεί δημοσίως τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνδρομή της χώρας του στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών. Η αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - όπως αποτυπώθηκε και στη συνάντηση του Βίλνιους - δημιουργεί για πολλούς ένα παράθυρο ευκαιρίας για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών σε υψηλότερο επίπεδο, σε μια περίοδο που η Τουρκία φαίνεται να λοξοκοιτάζει ξανά προς τη Δύση.
Η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την πάγια θέση της ότι η επίλυση της μίας διαφοράς για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) περνάει μέσα από την προσφυγή στη Χάγη και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Το νέο momentum στις σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να «υποχρεώνει» αρκετούς διπλωμάτες να μιλούν για στροφή Ερντογάν -ακόμα και με αφορμή τις δηλώσεις του περί αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση- στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο, δεν εφησυχάζουν και αναμένουν απτές αποδείξεις για τις πραγματικές διαθέσεις του Τούρκου προέδρου.
Άλλωστε, είναι νωπές οι δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της «μαύρης» 20ης Ιουλίου 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, που υποστήριξε πως κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βίλνιους, συζήτησε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με την Αθήνα να διαψεύδει ότι ετέθησαν θέματα κυριαρχίας.
Τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη συνάντηση των δύο ανδρών μέσα στον Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη, όπου προγραμματίζεται να συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόκειται για την κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που θα σηματοδοτήσει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την επανεκκίνηση στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα.
Ήδη, Έλληνες και Τούρκοι διπλωμάτες εργάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο προκειμένου να προετοιμάσουν την ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και να εντοπίσουν τα θέματα και τους τομείς στους οποίους μπορούν να υπογραφούν συμφωνίες της Αθήνας με την Άγκυρα σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διμερείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές και συνεργασία στο τομέα του τουρισμού.