ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Στην Ελλάδα ο Αντ. Μπλίνκεν, ο Στρατηγικός Διάλογος στο επίκεντρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.

Διαδοχική επίσκεψη στην Γερμανία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις 16-22 Φεβρουαρίου. Ο Αμερικανός υπουργός θα βρεθεί στις 16 Φεβρουαρίου στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου θα φτάσει στην Τουρκία για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς. Το τρίτο μέρος της επίσκεψης αφορά τη χώρα μας, όπου ο κ. Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι «στην Αθήνα, ο υπουργός Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα εγκαινιάσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου».

Σχετικά με το σκέλος της επίσκεψης της Τουρκίας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο υπουργός Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Μπλίνκεν θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας».

Τέλος, για το τμήμα του ταξιδιού στη Γερμανία η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μπλίνκεν «θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεων για να συζητήσει τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τη βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και τη δέσμευσή μας για τη διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεργασίες στους αμυντικούς εξοπλισμούς στο «παρά πέντε» των εκλογών

Λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της βελτιωμένες προσφορές για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα αντισταθμιστικά προγράμματα για τα αεροσκάφη F-35.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξανδρούπολη, F-35, ενέργεια στο τραπέζι του διαλόγου με τους Αμερικανούς

Κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο οι Ελλάδα και ΗΠΑ αξιοποίησαν την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν πλοία στο Στενό του Χορμούζ. Παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να το κάνει χωρίς έγκριση Κογκρέσου.
Σύστημα Patriot εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία ίσως ακυρώσει την αγορά Patriot λόγω καθυστερήσεων

Η Ελβετία μπορεί να ακυρώσει την αγορά του αντιαεροπορικού Patriot από τις ΗΠΑ λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας. Οι πληρωμές έχουν ήδη «παγώσει» μέχρι να διευκρινιστούν νέες ημερομηνίες.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών εν μέσω κρίσης

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στο OPEN ότι δεν χρειάζονται εκλογές λόγω της κρίσης και των εκκρεμοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισε την ανάγκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς το ΠΑΣΟΚ αποκλείει συνεργασία με τη ΝΔ.