ΓΔ: 1412.83 0.41% Τζίρος: 18.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Την ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σέγκεν στηρίζει η Ελλάδα

Οι δυο χώρες προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 και το 2011 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις διαδικασίες αξιολόγησης για την ένταξή τους στο χώρο Σένγκεν, ωστόσο μετά από 12 χρόνια εκκρεμεί να δοθεί το «πράσινο φως».

Πρωτοβουλία στήριξης της αίτησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν αναλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Για την πρωτοβουλία αυτή η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την σουηδική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, «η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη και για την Ελλάδα, καθώς θα ενωθούμε πλέον οδικά, εντός ζώνης Σένγκεν, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφέρεται ότι Βουλγαρία και Ρουμανία προσχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 και το 2011 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις διαδικασίες αξιολόγησης για την ένταξή τους στο χώρο Σένγκεν, γεγονός που επικυρώθηκε με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της 9ης Ιουνίου 2011. Έκτοτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν στο χώρο Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Το θέμα αυτό, όπως επίσης και η πλήρης ένταξη της Κροατίας στο χώρο Σένγκεν, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 8ης Δεκεμβρίου 2022. Ενώ, όμως, η αίτηση της Κροατίας έγινε ομόφωνα δεκτή, οι αιτήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας δεν έγιναν δεκτές λόγω αντιρρήσεων δύο χωρών (Αυστρία και Ολλανδία).

Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, μέσω χερσαίας σύνδεσης με τον χώρο Σένγκεν και στην ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αυστρία και έγινε δεκτός σήμερα στη Βιέννη από τον Αυστριακό Καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ.

Σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης τονίζει: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στήριξης της αίτησης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ενταχθούν στην Ζώνη Σέγκεν. Η διεύρυνση αυτή θα έχει άμεσα οφέλη και για την Ελλάδα, ενωμένη πλέον οδικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήθηκα εδώ στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, και την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθώ τη Σόφια και το Βουκουρέστι. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ειδικά ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, θέμα για το οποίο απαιτείται πιο συντονισμένη, αλλά και πιο αυστηρή ευρωπαϊκή πολιτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ράμεν Ράντεφ

«Πάντα έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών προκλήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας.
businessdaily-Mitsotakis-Panagiotopoulos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έχουμε πολλή δουλειά αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο δημιουργήθηκε στις αρχές μιας πολύ μεγάλης κρίσης το 2020 και τόνισε πως η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Μετανάστευσης: Αναβάθμιση υγειονομικής κάλυψης των αιτούντων άσυλο

Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η αυτοτελής πρόσβαση των διαμενόντων, αιτούντων άσυλο, σε πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται οι τοπικές κοινωνίες.
kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου στο μεταναστευτικό τόνισε ο Δ. Καιρίδης

«Η αύξηση των παράνομων ροών από το Λίβανο στην Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης του Λιβάνου» είπε ο κ. Καιρίδης.