Την ανάγκη να αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων μέσω των συνεργατικών σχημάτων και να ενισχυθεί το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αγροτική οικονομία, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών στο πλαίσιο της Agrotica. Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι στην Ευρώπη μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των παραγομένων προϊόντων, ενώ στη χώρα μας το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%. Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 6,8%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25% και σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 55%.
Μόνο εάν υπάρξει ενίσχυση του συνεργατισμού, ώστε μέσω αυτού να διακινούνται περισσότερα προϊόντα και αν παράλληλα ενισχυθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε μπορεί να γίνει εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την ποσότητα των παραγομένων προϊόντων, τότε θα απαλλαγούν από το άγχος και την αβεβαιότητα οι Έλληνες αγρότες, επισήμανε ο ΥπΑΑΤ. Ο κ Γεωργαντάς κάλεσε τα κόμματα που φραστικά τάσσονται υπέρ των συνεργατικών σχημάτων, να το κάνουν και στην πράξη και αναφέρθηκε στην απουσία συναίνεσης όπως και στην άρνηση ορισμένων κομμάτων να στηρίξουν στη Βουλή τη ρύθμιση για μείωση της φορολογίας κατά 50% των κερδών στα συνεργατικά σχήματα.
Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους αγρότες να ξεπεράσουν την κακή αντίληψη του παρελθόντος για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα, όπως και να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί ο συνεργατισμός. Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας που είναι ο κατακερματισμένος κλήρος. Είπε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τρεις τρόπους: Τα συνεργατικά σχήματα, τους αναδασμούς, οι οποίοι όμως είναι χρονοβόροι και, τέλος, τα κίνητρα που θα παράσχει το ΥΠΑΑΤ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά όμορων αγροτεμαχίων. Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους αγρότες να καταθέσουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση σημειώνοντας ότι, το ΥΠΑΑΤ θα υιοθετήσει κάθε ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση.
Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, εφόσον υπάρξει από όλους προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Κάλεσε σε συζήτηση τους επικεφαλής των συνεργατικών σχημάτων για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, να γίνει συζήτηση για την υιοθέτηση ανθεκτικότερων καλλιεργειών και να επεκταθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Κλείνοντας ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ο συνεργατισμός και η ενίσχυση της εκπαίδευσης είναι οι παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας μας, η οποία εκτός από πυλώνα ανάπτυξης αποτελεί κα σημαντικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.
Το ευρωπαϊκό βραβείο για τη διατήρηση της ελληνικής κόκκινης φυλής, παρέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρη Μόσχο, στη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, στο πλαίσιο της 29ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδοτούμενο από το ΠΑΑ 2014-2020 έργο «Διατήρηση ελληνικής κόκκινης φυλής Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής», βραβεύθηκε στα Rural Inspiration Awards 2022 στην κατηγορία του (Resilient Futures-Ανθεκτικό Μέλλον) και πήρε το πρώτο βραβείο. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης των κρατών - μελών της Ε.Ε.
Η ελληνική κόκκινη φυλή αγελάδων αναδείχθηκε και απέκτησε όνομα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας το 2010. «Τα ευχάριστα αποτελέσματα, δικαιώνουν τις επιλογές μας και δείχνουν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα των κτηνοτρόφων μας να επιτυγχάνουν τον στόχο τους όταν έχουν τα κατάλληλα μέσα και την υποστήριξη», επισήμανε ο κ. Μόσχος. Υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνει ο ΣΕΚ στη γενετική βελτίωση και στο ρόλο της για την αύξηση της παραγωγικότητας της κτηνοτροφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε πάντα καινοτόμες προτάσεις και συλλογική οργανωμένη δουλειά με την κατάλληλη επιστημονική συμμετοχή και καθοδήγηση». Η συγκεκριμένη πρωτιά αναδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης της μελέτης που εκπόνησε ο ΣΕΚ, για την ανασύσταση της Γενετικής Βελτίωσης των Αγροτικών Ζώων στη χώρα μας, την οποία παρέδωσε το 2020 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο μεταξύ άλλων, τη διατήρηση και ανάπτυξη των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων (αιγοπροβάτων, βοοειδών κ.α.), την εξασφάλιση της υγείας των ζώων και την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας μας.