ΓΔ: 1403.84 0.44% Τζίρος: 5.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:30 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Λαγκάρντ για το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πολιτικό συμβιβασμό για το πρόβλημα της στάθμισης κινδύνου των τίτλων που θα εκδώσουν οι τράπεζες με κρατική εγγύηση θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συζητήσει σε λίγο, στην Φρανκφούρτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια λεπτή διαπραγμάτευση με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, με στόχο να εξασφαλίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς των τραπεζών οι τίτλοι που θα εκδώσουν με εγγύηση του Δημοσίου, βάσει του σχεδίου «Ηρακλής», χωρίς το Δημόσιο να χρειασθεί να προσφέρει ενισχυμένες εγγυήσεις.

Το ζήτημα αυτό είναι το τελευταίο, μεγάλο άλυτο πρόβλημα πριν την εφαρμογή του σχεδίου. Εάν οι τράπεζες δεν εξασφαλίσουν τη μηδενική στάθμιση κινδύνου (zero risk weight) για τους τίτλους που θα εγγυηθεί το Δημόσιο θα χρειασθεί να κρατήσουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια, κάτι που σημαίνει ότι οι τιτλοποιήσεις θα γίνουν ένας ακριβός, αν όχι ασύμφορος τρόπος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο άκαρπων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΚΤ για αρκετό καιρό, πολύ πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προβλεφθεί στο νόμο για το σχέδιο «Ηρακλής» ότι το Δημόσιο θα παράσχει αναβαθμισμένες εγγυήσεις στις τράπεζες, με τη μορφή της δέσμευσης μετρητών από το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει, ή της έκδοσης ειδικών ομολόγων, που θα «έμπαιναν στην άκρη» υπέρ των τραπεζών, για την κάλυψη των πιθανών ζημιών από τις τιτλοποιήσεις.

Αυτή η απαίτηση της εποπτικής αρχής ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, σε αντίθεση με την Ιταλία, που εφαρμόζει ανάλογο σχέδιο από το 2016, η Ελλάδα δεν διαθέτει πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, άρα απαιτείται, για τη σωστή εποπτική μεταχείριση των τίτλων που θα εκδοθούν, να προσφέρει αναβαθμισμένες εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές αυτές τις παραινέσεις, καθώς κρίθηκε ότι θα ήταν πολιτικά επιζήμιο να εμφανισθεί ότι προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο νόμος για το σχέδιο «Ηρακλής» να μην έχει ικανοποιήσει τις εποπτικές απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Στη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις δυνατότητες να επιτευχθεί ένας πολιτικού χαρακτήρα συμβιβασμός με την επικεφαλής της ΕΚΤ, καθ' υπέρβαση των στενών εποπτικών ορίων. Μένει να φανεί, αργότερα απόψε, αν μπορεί αυτός ο στόχος να επιτευχθεί, ή αν θα χρειασθεί μια εκ των υστέρων διόρθωση του σχεδίου «Ηρακλής», ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις.

Πάντως, περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, καθώς ήδη δύο τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank βρίσκονται στα τελευταία στάδια για την ολοκλήρωση δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να προχωρήσουν, εάν δεν έχει εξασφαλισθεί από την ΕΚΤ η μηδενική στάθμιση κινδύνου για τους τίτλους που θα εκδοθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Τι είπε σε επενδυτές για οικονομία, τράπεζες και Χρηματιστήριο

Βασικοί στόχοι η επιστροφή του ΧΑ στις ώριμες αγορές και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τράπεζες. Πολιτική κατάσταση, Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρώπη βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων με επενδυτές στη Νέα Υόρκη.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο όψεις της Ελλάδας: Μια χώρα που θέλει αλλά και δεν… θέλει

Η Ελλάδα των καταστροφών και της βαθιά προβληματικής δημόσιας διοίκησης απέναντι στην Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας. Η σύγκρουση δύο κόσμων και η μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Ένα κράτος φέουδο κομμάτων, συντεχνιών και συμφερόντων

Οι επαναλαμβανόμενες συστημικές αστοχίες του κρατικού μηχανισμού, η κατάρρευση της κυβερνητικής αυταπάτης περί αποτελεσματικότητας, η πόλωση και η αδυναμία συνεννόησης του πολιτικού προσωπικού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέκλεισε έκτακτο φόρο στις τράπεζες ο Κ. Μητσοτάκης στο Λονδίνο

Τι είπε στους ξένους επενδυτές για την οικονομία, τις τράπεζες, τη στήριξη των δανειοληπτών, τις εκλογές, την επενδυτική βαθμίδα, τις επενδύσεις και την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας.