Τη «διαρκώς αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία» της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, αλλά και την πεποίθηση πως οι ισχυρές ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζορτζ Τσούνης που υπογράμμισε τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο και πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Στην πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην πρεσβευτική κατοικία, που ακολούθησε της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων σχετικά με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από την Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος, σημαντικός και υπεύθυνος εταίρος, πυλώνας ασφάλειας και πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη χώρα μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και διαμήνυσε ότι τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε μεγαλύτερη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Σημείωσε πως η συμφωνία προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από αμερικανικές και από ελληνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε πως θα διατεθεί ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό για την αναβάθμισή τους.
Ακτινογραφώντας τις τρέχουσες διμερείς σχέσεις, διατύπωσε την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ έχουν βαθιά σχέση με την Ελλάδα γιατί υπάρχει η αίσθηση εμπιστοσύνης και πως η Ελλάδα θα ενεργήσει με αξιόπιστο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στην περιοχή. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, αλλά είναι και πολλά περισσότερα. Περαιτέρω, ο Τζορτζ Τσούνης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την Ελλάδα όπως κανένας άλλος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εκμυστηρεύτηκε πως στα 20 χρόνια γνωριμίας τους συζητούν για την Ελλάδα, εκτιμά τη διμερή σχέση και αγαπά τους Έλληνες.
Αναφερθείς τις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τις χαρακτήρισε παραγωγικές και εποικοδομητικές. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έκανε λόγο για αμοιβαίο σεβασμό, επισήμανε μάλιστα ότι μίλησαν για μακροχρόνια σχέση.
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολη η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως το πετρέλαιο, και περιέγραψε το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο σχέδιο, στο οποίο έκρινε πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του στην περιοχή.
Ειδικότερα, γνωστοποίησε πως προτείνονται περισσότερες πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, που θα επιτρέψουν την εκφόρτωση μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG στην Ελλάδα και την αποστολή του στα Βαλκάνια, μέσω των διασυνδετήριων αγωγών.
Κατά τον Αμερικανό πρέσβη, η κύρια ώθηση, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα δοθεί με τους διασυνδετήριους αγωγούς, «οι οποίοι είναι βιώσιμοι», μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Τόνισε πως οι διασυνδετήριοι αγωγοί αλλάζουν τα δεδομένα και μόλις ολοκληρωθούν θα ωφεληθούν η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή, ενώ επίσης συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα.
«Θα πραγματοποιήσουμε κάποιες επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο για να το ενισχύσουμε, αλλά μόλις μπει η ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, μπορεί να σταλεί στα Βαλκάνια και τελικά μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε πως οι διασυνδετήριοι αγωγοί είναι πρακτικοί, βιώσιμοι και εφικτοί και σημείωσε πως αν και στην αρχή η πηγή ενέργειας μπορεί να είναι από LNG, στη συνέχεια είναι δυνατή η μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας. «Αυτό είναι συνεπές με τους στόχους των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βοηθάει στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Βοηθάει την Ελλάδα ως προμηθευτή ενέργειας και συμβάλλει στην ελληνική οικονομία, μέσω των τελών διέλευσης».
Επιπροσθέτως, τόνισε πως η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, μειώνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά για τα Βαλκάνια και οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία. Εξίσου, προέταξε πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι θεμελιώδες ζήτημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ως εφοδιαστικού κέντρου, τόσο σε στρατιωτική όσο και σε ενεργειακή βάση, εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα επενδυθούν πολλά χρήματα στην Ελλάδα για πράσινη τεχνολογία, ενώ επίσης ανέφερε πως έχει δει πολλά πρότζεκτ με ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και υδρογόνο. Διαμήνυσε πως η Αλεξανδρούπολη είναι ένα ακόμα παράδειγμα της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία για την ασφάλεια.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι τουρκικές υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι να καθίσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους και προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις με διπλωματικούς όρους. Σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει συνεχώς και τους δύο συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διπλωματικών μέσων και πως είναι προς το συμφέρον όλων.