Για επιστροφή στο Δημόσιο του 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής σημειώνοντας πως έχει ήδη ζητήσει σχετική έρευνα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. «Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά» είπε και συμπλήρωσε: «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».
Η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων και την επιβολή έκτακτης χρηματοδότησης από τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παικτών ηλεκτροπαραγωγής στην ελληνική αγορά, για να ενισχύσει το ταμείο κάλυψης των επιδοτήσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν και αφορά σε έκτακτη φορολόγηση για περίοδο τριών μηνών, χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα, που θα αφορά στην πράξη το διάστημα από τον Μάρτιο και έως το τέλος του Ιουνίου.
Ανάλογη θέση είχε πάρει και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του στο Business Daily όπου είχε δηλώσει ότι «η καθαρά προσωπική μου γνώμη είναι ότι, σε κρίσεις, πρέπει να υπάρχει burden sharing, δηλαδή και από τους παραγωγούς ενέργειας. Δεν είναι το κράτος ο εγγυητής όλων. Στα δύσκολα είμαστε εδώ για το σύνολο, και ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Όλοι μαζί, με το μερίδιο που του αναλογεί του καθένα».
Ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση
Σημείωσε δε πώς «δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» είπε σημειώνοντας ωστόσο ότι κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια και γι’αυτό τον λόγο η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.
«Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί. Γι αυτό και η ελληνική πρόταση για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των συζητήσεων στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και σε αυτό συμφωνούμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η πολιτική οφείλει να δράσει ώστε η διεθνής κερδοσκοπία να σταματήσει να ποντάρει στην πόλεμο και ότι οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για υπερκέρδη που φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ για τις εταιρείες ενέργειας και δήλωσε αναρμόδιος να πει αν πρόκειται για έναν σωστό υπολογισμό. «Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ωστόσο δεν μπορούμε να φορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: εάν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Αν είναι σωστοί, αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σωστοί. Έχω αμφιβολίες για τα νούμερα. Επίσης, δεν μετράτε σωστά την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί», είπε και συμπλήρωσε πως καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει εισπράξει προς το παρόν έστω ένα ευρώ από τα υπερκέρδη. «Στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε θα βάλει 10% φόρο. Ας δούμε λοιπόν πόσο θα είναι αυτά τα υπερκέρδη και θα δούμε πως θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.