«Μέσα σε μερικούς μήνες κάνουμε για τη ΔΕΗ αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κι έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας και απέναντι σε αυτούς που μας ψήφισαν και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Με αυτή την πολιτική κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην οικονομία και πρωτίστως απέναντι στην πατρίδα μας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Και την ομιλία του στην Ολομέλεια στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ και αντέστρεψε τα βέλη λέγοντας πως πολιτική απαξίωσης της ΔΕΗ άσκησε στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ για την οποία μάλιστα «πρέπει επιτέλους να απολογηθεί στον ελληνικό λαό». Χαρακτήρισε δε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζονται σήμερα σαν εισαγγελείς όταν ήταν εκείνοι που:
- πήραν τον Δεκέμβριο του 2014 την ΔΕΗ με 7.388.624 ενεργούς πελάτες και την άφησαν με 6.755.916 πελάτες, δηλαδή 640.000 λιγότερους πελάτες
- παρέλαβαν μια ΔΕΗ με μερίδιο αγοράς 96% και την παρέδωσαν με μερίδιο αγοράς 74%.
- παρέλαβαν την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στα 7,2 ευρώ και την παρέδωσαν στο 1,3 ευρώ
«Κι αυτό στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς χαρακτηρίζεται στήριξη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει σε μια οργουελιανή αντίληψη για τα πράγματα, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι», είπε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε επίσης σε αντιφάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν από την μία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αυξάνει το κόστος της ΔΕΗ και από την άλλη θα δίνει μισθούς πείνας στους νεοπροσλαμβανόμενους. Σημείωσε πως «αυξημένο κόστος με μισθούς πείνας δεν υπάρχει» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει από ποια πλευρά θα ασκεί κριτική.
Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ενώ στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, έπραξε όσα η ΝΔ πρεσβεύει, την κατηγορεί σήμερα γι αυτό ακριβώς. Μάλιστα σε σκωπτικό τόνο διερωτήθηκε: «Ποιος ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ ; Μήπως ένα κόμμα που ξεκινά από Σ και τελειώνει σε ΥΡΙΖΑ ; Ποιος ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ ; Μήπως ένα κόμμα με αρχηγό το όνομα του οποίου αρχίζει με Τ και τελειώνει σε σίπρας ; Ποιο κόμμα αποφάσισε να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ; Μήπως ένα κόμμα που κάθεται τώρα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παριστάνει τον εισαγγελέα ;».
Αναφορικώς με την κριτική περί της διαδικασίας των προσλήψεων στη ΔΕΗ και την συμμετοχή του ΑΣΕΠ, ο αρμόδιος υπουργός είπε "για όσους επιμένουν να μην καταλαβαίνουν" ότι την διαδικασία αυτή, που σήμερα κατηγορεί ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε με τις προσλήψεις στην ΡΑΕ, ως κυβέρνηση στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. "Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ κάπου πρέπει να έχει και όρια", είπε.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην διάταξη για την άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ όπως και στην κατάργηση της μονιμότητας για τα Διευθυντικά Στελέχη που θα έχουν τριετή θητεία και θα κρίνονται για το έργο τους, υπογραμμίζοντας: «Γι αυτή μας την πολιτική είμαστε υπερήφανοι. Εμείς, κοιτάμε το αύριο, ενώ εσείς είστε κολλημένοι στο χθες».
Ε. Αχτσιόγλου: Κατά συρροή ψευδή επιχειρήματα από τον κ. Χατζηδάκη για την ΔΕΗ
Για «κατά συρροή» «ψεύδη επιχειρήματα» από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Με δήλωση της, κατηγορεί τον κ. Χατζηδάκη ότι "προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη δυσμενή διάκριση που εισάγει το νομοσχέδιό του σε βάρος των νέων εργαζομένων της ΔΕΗ επικαλέστηκε τα εξής ψευδή επιχειρήματα:
1. Ότι παγίως τα δικαστήρια της χώρας δέχονται πως ο χρόνος πρόσληψης είναι επιτρεπτό κριτήριο διαφοροποίησης των εργαζομένων για τους μισθούς και τους όρους εργασίας. Τούτο είναι ψευδές. (βλ. ενδεικτικά ΟΛ.Α.Π. 14/12, Α.Π. 550/2010, Α.Π.524/2008.)Οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ολομέλεια της Βουλής, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι εντελώς άσχετες με το θέμα.
2. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε ψευδώς ότι το 2017 (επί ΣΥΡΙΖΑ) συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ που κάνει ακριβώς αυτό που ο ίδιος θεσπίζει σήμερα για ολόκληρη τη ΔΕΗ, δηλαδή η μισθολογική διάκριση παλιών και νέων εργαζομένων.
α) Ουδέποτε συμφωνήθηκε κανονισμός εργασίας στη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ το 2017. Αντιθέτως, το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων η ένταξη των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στον γενικό κανονισμό κατάστασης προσωπικού της ΔΕΗ, προκειμένου ακριβώς να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο, παρότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο.
β) Αλλά ακόμη και το προσχέδιο κανονισμού του 2017 που ουδέποτε συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε δεν προβλέπει τίποτα από αυτά που ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε, καμία δηλαδή μισθολογική διάκριση των εργαζομένων στη βάση του χρόνου πρόσληψής τους.
3. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε προς παραλληλισμό τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, λέγοντας ότι το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκαν άλλοι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Είναι προφανές ότι ο κ. Χατζηδάκης ή δεν γνωρίζει και μπερδεύεται ή νομίζει ότι μιλάει σε ανίδεους. Είναι άλλο πράγμα να συμφωνούν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας εργοδότες και εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας μισθολογικά κλιμάκια και άλλο πράγμα να παρεμβαίνει ο νόμος, όπως κάνει ο κ. Χατζηδάκης στη ΔΕΗ, για να καταργήσει ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας και να ακυρώσει την εφαρμογή της στους νέους εργαζόμενους».
Η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε ότι «πέραν του ότι δεν φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά ΣΣΕ και νόμου, ο κ. Χατζηδάκης προφανώς δεν ξέρει καν να διαβάζει μια ΣΣΕ», προσθέτοντας ότι η ΣΣΕ που επικαλέστηκε υπογράφηκε το 2014 επί κυβέρνησης ΝΔ, και όχι το 2017.