Την ανάγκη του εμβολιασμού ανέδειξε ως μείζον ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
«Νομίζω ότι το βασικό - και αυτό πρέπει να κρατήσουμε - μας το λένε σε όλους τους τόνους οι ειδικοί, είναι ότι έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, κυρίως το εμβόλιο αλλά και τα υπόλοιπα φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Tο μείζον είναι να μην επιμένουν συνάνθρωποί μας (συμπολίτες μας και κυρίως οι πιο ευάλωτοι) σε μία τελείως ανεξήγητη επιλογή και στάση να παραμένουν ανεμβολίαστοι», είπε ερωτώμενος σχετικά.
Σχετικά με το αν θα παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι γνωστοί οι όροι και οι κανόνες που ισχύουν σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς και την υποχρέωσή τους να είναι εμβολιασμένοι. Με αυτό ήρθαμε μέχρι εδώ, ο υπουργός Υγείας έχει πολλές φορές τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.
«Συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προφανώς χρειάζεται παρεμβάσεις και αναβάθμιση. Έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια πολύ σημαντική δουλειά, αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Κανείς άλλος μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν έχει ενισχύσει το Σύστημα Υγείας όσο αυτή η κυβέρνηση, σε ΜΕΘ, σε προσωπικό, μέσα σε μια καταιγίδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μηδενίστηκαν ή ακυρώθηκαν τα προβλήματα και οι παθογένειες που μας ακολουθούσαν από όλο το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Είπε ακόμη πως «προβλήματα και παθογένειες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι πολύ πιο έντονες - και προφανώς πρέπει και οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με ένα συνολικό σχέδιο και για την Πρωτοβάθμια και συνολικά για την ενίσχυση του ΕΣΥ». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «αυτό που είναι το μείζον και πρέπει να κρατάμε όταν μιλάμε για την πανδημία, είναι αυτό που μας λένε και οι ειδικοί: να εμβολιαστεί ο κόσμος. Όλα τα υπόλοιπα ενδιαφέρουν επιμέρους κοινά, δεν υποτιμώ βέβαια τη σημασία τους για τη ζωή των ανθρώπων, αλλά το μείζον είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος».
Σταθερή πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων
Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Η ακρίβεια είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας. Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οι ρίζες του δεν είναι εδώ, είναι σε όλο τον κόσμο, και απέναντι σ' αυτό, στην πολύ δύσκολη φάση που είμαστε, η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη πολιτική: Μια σταθερή πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων: Από το 2019 και μετά, όλοι μας πληρώνουμε λιγότερους φόρους, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, έχουμε αυξήσει τα εισοδήματά μας, μόλις πρόσφατα μειώθηκε ακόμη περισσότερο ο ΕΝΦΙΑ, πάμε τον Μάιο για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε μέχρι τώρα, άρα γίνεται μια συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων, που θα βοηθήσει και αυτή στην αντιμετώπιση αυτού του κύματος ακρίβειας.
Δεύτερον, στην ενέργεια, υπάρχει μια πολύ μεγάλη στήριξη από την πλευρά του κράτους και των εταιρειών και της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και στα νοικοκυριά, στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις. Όχι για να μειωθεί η επίπτωση των αυξήσεων - οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα μηδενίσουμε αυτό το πρωτοφανές πράγμα που συμβαίνει σε όλους μας - όμως θα περιορίσουμε πολύ το αποτύπωμά του. Στα νοικοκυριά μέχρι τις 300 kWh από 70-90%, στις επιχειρήσεις 50%, στους αγρότες μας που θα δουν τη μείωση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι τον Γενάρη και για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, 50% μείωση. Μια ενίσχυση δηλαδή, η οποία προφανώς βοηθά τον κόσμο, για να είναι μικρότερη η αποτύπωση της έκρηξης αυτής της τιμής στο ρεύμα στην τσέπη του και στην καθημερινότητά του.
Είμαστε μέσα σε κρίση, και η κρίση αυτή είναι δύσκολη για τα νοικοκυριά, για τους ανθρώπους, για τις επιχειρήσεις. Δεν λέμε ψέματα, δεν υπάρχει μια πολιτική που να μπορεί να μηδενίσει αυτό το αποτύπωμα των αυξήσεων. Όταν στην ενέργεια τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο προηγούμενο, δεν υπάρχει πολιτική ή κυβέρνηση στον κόσμο που να μηδενίσει αυτό το αποτύπωμα των αυξήσεων. Τι κάνουμε; Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. 400 εκατ. τον Ιανουάριο, άλλα τόσα τον Φεβρουάριο, πάνω από 1,5 δισεκ. από τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι λίγο, δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν είναι αμελητέο στις δυνατότητες του Προϋπολογισμού που έχουμε.
Σε ό,τι αφορά την κριτική που μας ασκείται για την πρόβλεψη και σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του φαινομένου και σε ό,τι αφορά την έκτασή του, ούτε η ΕΚΤ, ούτε διεθνείς οργανισμοί, ούτε οι αγορές οι ίδιες είχαν προβλέψει τη διάρκεια του φαινομένου. Όλοι μιλούσαν η κ. Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξένες κυβερνήσεις, για μία διάρκεια η οποία θα ήταν περιορισμένη και οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα και από ένα σύνολο παραγόντων που συνθέτουν τα αίτια αυτής της έκρηξης των ανατιμήσεων. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο, εδώ είμαστε και δεν έχουμε εξαντλήσει την εργαλειοθήκη αντιμετώπισης, και πάντοτε με υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική, η οποία θα κάνει παρεμβάσεις για να μην αφήνει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο - αλλά από την άλλη δεν θα διακυβεύει και τη συνολική πορεία της οικονομίας και τη σταθερότητα της χώρας. Θα απαντάμε στις προκλήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με τον πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο, είτε αυτό αφορά την ενέργεια, είτε αφορά τα προϊόντα».
Σε ό,τι αφορά νέα μέτρα μείωσης ΦΠΑ κλπ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «σταθμίζονται τα δεδομένα και τα στοιχεία, εκεί που οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και τι εννοώ: αφενός μεν να έχει αντίκρισμα και αποτύπωμα, να βεβαιωθεί κανείς ότι η μείωση που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη φορολογική αποκλιμάκωση θα περάσει αυτόματα στους καταναλωτές και θα την καταλάβει ο κόσμος, και από την άλλη δεν θα στερήσει απ' τον κρατικό Προϋπολογισμό έσοδα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για να μη γυρίσει πίσω μετά από κάμποσους μήνες το κράτος και τα πάρει με φόρους. Εδώ το ζητούμενο δεν είναι να γυρίσουμε σε λογικές του παρελθόντος, δηλαδή να στηρίξουμε σε μια περίοδο δύσκολη με το ένα χέρι και μετά να έλθουμε με το άλλο χέρι να τα πάρουμε πίσω. Όλα σταθμίζονται - και στον κατάλληλο χρόνο, εφόσον μετρηθούν σωστά και αποτελεσματικά, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».
Πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά το ζήτημα της βίας στη νέα γενιά
«Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό συνεχίζεται, και θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά και στο θεσμικό επίπεδο και στο επίπεδο της δουλειάς των διωκτικών αρχών το επόμενο διάστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι και στην εξιχνίαση αυτού του τραγικού περιστατικού, της δολοφονίας του 19χρονου που μας συγκλόνισε όλους, ό,τι έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα βοήθησε σε όλα τα επίπεδα και θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες. Θέλω να πω ότι προφανώς και το ζήτημα του χουλιγκανισμού, της οπαδικής βίας, της βίας στον αθλητισμό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και πρέπει να εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι όμως ξεκομμένο από το ζήτημα της νεανικής βίας, της νεανικής παραβατικότητας, από μια κουλτούρα βίας την οποία πρέπει να ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας συνολικά κι απ' τη νέα γενιά ειδικότερα, επενδύοντας σε όλους τους τομείς: και στη δικαιοσύνη, και στην εκπαίδευση, προφανώς και στον ρόλο των διωκτικών αρχών, σε μια σειρά από πράγματα που έχουν χειροτερεύσει πολύ την κατάσταση αυτή σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε επίσης ο κ. Οικονόμου.