Στη δέσμευσή να επανεξετάσει την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων μετά τις 16 Ιανουαρίου εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Σούπερ Λιγκ, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στα μέτρα μέχρι τότε.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Super League, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «η υγειονομική κατάσταση της χώρας μας, μάς υποχρέωσε να πάρουμε κάποια περιοριστικά μέτρα, για τα οποία καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία, ειδικά στη λειτουργία του ποδοσφαίρου, που είναι πιο μαζικά τα κοινά. Έχουμε αντίληψη ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς τη λειτουργία».
Τόνισε πως «θα εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για το πρώτο 15νθημερο, διότι παρακολουθούμε κυρίαρχα την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας», προσθέτοντας ότι «επειδή υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις από τη Super League για τον τρόπο λειτουργίας του πρωτοκόλλου, που θα τηρούνται τα μέτρα και παράλληλα θα μπορεί να λειτουργήσει και όσο το δυνατόν πιο ομαλά η διαδικασία του πρωταθλήματος, από την πλευρά μου δεσμεύθηκα ότι αυτές τις προτάσεις θα τις πάρουμε το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τις επεξεργαστούμε μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με σκοπό να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και, αν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η βούληση μας είναι να ανοίξουν τα γήπεδα με τρόπο που θα προστατεύεται και η Δημόσια Υγεία».
Απευθυνόμενος προς τους φιλάθλους, ο κ. Πλεύρης τους κάλεσε να κάνουν υπομονή καθώς «είναι πολύ σημαντική η εικόνα της χώρας σε επιδημιολογικό επίπεδο, αλλά πράγματι υπάρχουν θετικές προσεγγίσεις από τη Super League, για να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο με εμβολιασμένους και τήρηση των μέτρων», ενώ δήλωσε πως περιμένει τις προτάσεις από τους εκπροσώπους των ομάδων.
Υπενθυμίζουμε πως η επιτροπή των ειδικών ζητά από την κυβέρνηση ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η πρόσβαση ανεμβολίαστων και σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που έχει ήδη ζητηθεί, όπως είπε από τους ειδικούς.
Το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, καθώς επίσης και ο χρόνος που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων θα επανεκτιμηθούν και ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την Πρωτοχρονιά.
Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ισχύ 7 μήνες για όλους, χωρίς την τρίτη δόση. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα, αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια», είπε ο υπουργός.
Σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον» ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η μεταδοτικότητά της είναι πολύ μεγάλη και κινείται στις μικρές ηλικίες. Μόλις το 6% των κρουσμάτων αφορά τους άνω των 60 ετών. «Στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί από τις μικρές ηλικίες σε γονείς και παππούδες», τόνισε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι περιμένουμε γρήγορα μεγάλη άνοδο της «Όμικρον», σημειώνοντας ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ωστόσο, πρόσθεσε «το ζήτημα είναι κατά πόσο τα κρούσματα θα γίνουν νοσηλείες».
Ο υπουργός αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ισχύ από σήμερα είπε ότι δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα και σημείωσε πως αν χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση θα γίνει. Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη παράταση, καθώς ο κύκλος της «Όμικρον» πιθανόν θα είναι σύντομος. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά και εάν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνουν βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.