ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Υπουργείο Εξωτερικών

Διπλωματικές πηγές απορρίπτουν ως αβάσιμες τις τουρκικές αιτιάσεις

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απορρίπτουν τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις πως η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα όπως η Τουρκία η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο να κατηγορεί για αποσταθεροποίηση της περιοχής και προκλητικές ενέργειες.

Ανέφεραν πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, ενώ παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές. Όπως καταλήγουν η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Υπενθυμίζουμε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Κύπρο πως θα υπάρξει επέμβαση σε περίπτωση οποιαδήποτε ενέργειας για γεωτρήσεις κατηγορώντας παράλληλα και την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε επίσης με χρήση «σκληρής δύναμης» σημειώνοντας πως στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Φιντάν με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν συζήτησε τις περιφερειακές εξελίξεις και επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας με τον Σαουδάραβα ομόλογό του. Πριν λίγες εβδομάδες υπέγραψαν κοινό αμυντικό σύμφωνο με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Πολεμικό πλοίο Μεσογείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτροπή με έργα, όχι λόγια: Η τουρκική αντίδραση στην «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί κριτική κατά της κυβέρνησης για χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική, στην Τουρκία τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ ως απειλή και μέρος γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την Τουρκία.
Λιμάνι Καβάλας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καβάλα: «Τρίγωνο σταθερότητας» Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου στο 5ο Θερινό Σχολείο

Από 24 έως 28 Αυγούστου στην Καβάλα πραγματοποιείται το 5ο Διεθνές Θερινό Σχολείο με θέμα γεωπολιτική, συμφιλίωση και σχέσεις καλής γειτονίας, εστιάζοντας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο και προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτημα στην ΕΕ για τη διαχείριση της τουρκικής πρόκλησης με τα «θαλάσσια πάρκα»

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν γραπτή ερώτηση στην Κάγια Κάλλας για τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
ΕΛΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛ.ΑΣ.: Παράνομη η δημιουργία τουρκικών πάρκων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η ΕΛ.Α.Σ. καταδικάζει τη δημοσίευση τουρκικών διαταγμάτων για θαλάσσια πάρκα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ως προκλητική παραβίαση. Ζητά άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κυρώσεων.