ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπουργείο Εξωτερικών
Φωτογραφία από το Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας με ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία.

Διπλωματικές πηγές απορρίπτουν ως αβάσιμες τις τουρκικές αιτιάσεις

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απορρίπτουν τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις πως η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα όπως η Τουρκία η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο να κατηγορεί για αποσταθεροποίηση της περιοχής και προκλητικές ενέργειες.

Ανέφεραν πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, ενώ παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές. Όπως καταλήγουν η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Υπενθυμίζουμε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Κύπρο πως θα υπάρξει επέμβαση σε περίπτωση οποιαδήποτε ενέργειας για γεωτρήσεις κατηγορώντας παράλληλα και την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε επίσης με χρήση «σκληρής δύναμης» σημειώνοντας πως στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: Η Ελλάδα ισχυρή, συνομιλεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματά της

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ως ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση και άμυνα, επιδιώκοντας δίαυλους επικοινωνίας και λύση στη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Foreign Policy, πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα, πως η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία εκκρεμεί δεκαετίες, αλλά η πρόοδος στις σχέσεις επιτρέπει λειτουργικό διάλογο χωρίς κινδύνους κλιμάκωσης.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Κίνδυνος ενεργειακής απομόνωσης για Κύπρο λόγω διασύνδεσης Τουρκίας-ψευδοκράτους

Κύπρος και Ελλάδα καθυστερούν το GSI, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος προχωρούν σε ηλεκτρική διασύνδεση. Ο Γιάννης Μανιάτης θα θέσει ερώτημα στην Κομισιόν, ζητώντας διευκρινίσεις για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής χρη
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα προσφέρει μεσολάβηση για αποκλιμάκωση Ιράν-ΗΠΑ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν να είναι μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Πεζεσκιάν ζήτησε από την Ουάσινγκτον να σταματήσει τις απειλές και να δώσει ευκαιρία στη διπλωματία.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων ΙΔ': Λύση μόνο η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Ο πάπας Λέων ΙΔ' επανέλαβε τη σημασία της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους ως μόνης λύσης για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, τονίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο και τις φιλικές σχέσεις του Βατικανού με το Ισραήλ.