Δεν διστάζει να δείξει την ενόχληση της η Τουρκία για την συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία, καθώς τα τουρκικά Μέσα αλλά και η Άγκυρα κάνουν αναφορές σε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου για να δυναμιτίσουν το κλίμα. «Σκόνη» σήκωσαν και οι δηλώσεις Μακρόν για το αποικιακό παρελθόν της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Αλγερία.
Η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας βρισκόταν στην εφημερίδα Hurriyet που είχε τίτλο «Πυρηνική απειλή της Αθήνας στην Τουρκία» και έκανε αναφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αν επιτεθεί η Τουρκία, η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα.
Παράλληλα η Άγκυρα εξαπέλυσε νέα επίθεση προς τον Μακρόν μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και για τις δηλώσεις του για το Οθωμανικό παρελθόν της Αλγερίας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως ο Γάλλος πρόεδρος καταφεύγει σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος μπήκε στο κάδρο της τουρκικής κριτικής και για την δήλωση ότι πως «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, παραπέμποντας στην οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830, ενώ σημείωσε ότι «υπήρχαν προηγούμενοι αποικισμοί. Με γοητεύει η ικανότητα της Τουρκίας να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν εντελώς τον ρόλο που έπαιξε στην Αλγερία και την κυριαρχία που άσκησε, και να εξηγεί ότι είμαστε οι μόνοι αποικιοκράτες. Είναι υπέροχο. Οι Αλγερινοί το πιστεύουν». «Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να παρακολουθήσετε… Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό είναι το ερώτημα», δήλωσε ο Μακρόν.
Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε ότι «η Γαλλία έχει μπει σε εκλογικό κλίμα και βλέπουμε πως ο Μακρόν έχει μπει σε αυτούς τους δρόμους γι’ αυτόν τον λόγο. Έχουμε δει πως τέτοιες φθηνές προσεγγίσεις δεν έχουν κάποιο όφελος ούτε στη Γαλλία ούτε αλλού. Αντί να κάνει τέτοιες λαϊκίστικες προσεγγίσεις θα ήταν καλύτερο να κάνει άλλα βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του. Κι αν έχει πει κάτι που αφορά εμάς, προτιμούμε να μην το λέει πίσω από την πλάτη μας, αλλά κατευθείαν μπροστά μας. Όπως το κάνει ο πρόεδρός μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».