ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτο: Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Nα αναλάβει η Ευρώπη δεσμεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, και την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια αναφορικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην ΕΕ, επεσήμανε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων. 

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο πλαίσιο της Συνόδου, είπε ότι απόψε κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, θα ενημερώσει τους εταίρους της χώρας μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και την πεποίθηση για την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό.

Στο σημερινό δείπνο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά θέματα που αφορούν την παγκόσμια εξωτερική πολιτική. Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία. Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση ηγετών πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συνάντηση ηγετών πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου συζητήθηκαν η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς, η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και η ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Δεν λειτουργεί σωστά η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει την Ενιαία Αγορά, ώστε να προσφέρει καλύτερες δουλειές και χαμηλότερες τιμές στους πολίτες.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ προς Μητσοτάκη: Οδικός χάρτης για στήριξη ΜμΕ και δίκαιη ενιαία αγορά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Σταύρος Καφούνης, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό στηρίζοντας ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για οδικό χάρτη ενδυνάμωσης των ΜμΕ, τονίζοντας τη σημασία ίσων όρων συμμετοχής για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά.
Γιώργος Γεραπετρίτης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισπανό ΥΠΕΞ: Έμφαση στη στρατηγική αυτονομία ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Μαδρίτη με τον Ισπανό ΥΠΕΞ, συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης και διεθνή ζητήματα, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Ισπανίας και την κοινή προσήλωση σε πολυμέρεια και διεθνές δίκαιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πριν τις 15/2 η συνάντηση με Ερντογάν, χωρίς διαμεσολαβητή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για ενδεχόμενο ταξίδι Τραμπ στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο, ενώ οι σχέσεις με Τουρκία παραμένουν αυτοτελείς.