ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ στις τουρκικές παραβιάσεις εναέριου χώρου

Στα ύψη εκτινάσσεται η τουρκική προκλητικότητα το 2019, αφού ο αριθμός των καταγεγραμμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου έφτασε τις 3.954, που αποτελεί ρεκόρ από το 1985.

Τα ολοένα και αυξανόμενα επίπεδα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο μαρτυρούν οι αποκαλύψεις του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2019 έφτασε τις 3.954.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, αφού πρόκειται για τον μεγαλύτερο από το 1985. Ο αριθμός των παραβιάσεων του Τουρκικού εναέριου χώρου ήταν 3,705 το 2018 και 3,317 το 2017, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 18 φορές μόνο την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ορίζει τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο στα 10 ναυτικά μίλια (19 χιλιόμετρα) από την ακτογραμμή της, την ώρα που τα χωρικά ύδατα βρίσκονται σήμερα στα έξι ναυτικά μίλια.

Η Τουρκία αρνείται τους ισχυρισμούς της Ελλάδας λέγοντας ότι τα χωρικά της ύδατα καθορίζουν επίσης τα όρια του εναέριου χώρου της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Φυσικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας κανονικά δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, δε προβαίνει όμως στη συγκεκριμένη κίνηση, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της καλής θέλησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καραμανλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής: Αίτημα αδείας προς την Τουρκία για το καλώδιο θα ήταν επικίνδυνο

Κατηγορηματικά αντίθετος σε αίτημα προς την Τουρκία για άδεια σχετικά με τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, προειδοποιώντας για επικίνδυνο προηγούμενο όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι διαδηλώνουν στην Τουρκία κατά της λογοκρισίας

Χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Τουρκία καταγγέλλουν καταστολή της ελευθεροτυπίας μετά τον κρατικό έλεγχο του Halk TV και τη σύλληψη δύο επικριτών δημοσιογράφων, με τη στήριξη δημοσιογραφικών ενώσεων σε μεγάλες πόλεις.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Τουρκία: Στο επίκεντρο της 7ης Συνόδου οι τουριστικές συνεργασίες

Στην 7η Σύνοδο της Μεικτής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, συζητήθηκαν η περαιτέρω τουριστική συνεργασία, η ενίσχυση τοπικών οικονομιών και η βιώσιμη διαχείριση προορισμών, με έμφαση σε κοινές προκλήσεις.
Ανανεώσιμη ενέργεια ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Στα 120 GW η αιολική και ηλιακή ενέργεια ως το 2035 με νέες επενδύσεις

Η Τουρκία σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό της σύστημα, με στόχο τα 120 GW σε ηλιακή και αιολική ενέργεια έως το 2035, με έμφαση σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και ετήσιους διαγωνισμούς για επενδύσεις 1.000 MW.