ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Φωτο: Achilleas Chiras / SOOC

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να σταματήσει να στοχοποιεί τη νεολαία 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία επιβάλλοντας αυταρχικά μέτρα.

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και της Δεξιάς, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που οργάνωσε διαδικτυακά η νεολαία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τη νεολαία - ενώ απέδωσε στον πρωθυπουργό και πρόθεση να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να επιβάλλει απαγορεύσεις και να διχάσει την κοινωνία. 

«Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερος», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Αντικειμενικά η πανδημία είναι μία συνθήκη ανασφάλειας και φόβου, συνθήκη στέρηση της ελευθερίας. Όμως για τους νέους ανθρώπους, είναι και συνθήκη στοχοποίησης και στιγματισμού. Βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε έναν κίνδυνο: μιας υγειονομικής ρήξης γενεών. Οι νέοι άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί ως ανεύθυνοι, οι νέοι ενοχοποιήθηκαν για τη διασπορά του ιού...Οι νέοι διασκεδάζουν, είναι ανέμελοι, ανεύθυνοι, οι νέοι είναι το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης με την επίθεση στους νέους, θέλει να πετύχει δύο πράγματα: Πρώτον να τους φορτώσει τη δική του ευθύνη για την τραγωδία που ζούμε. Δεύτερον να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Να στρέψει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Το στοιχείο του διχασμού είναι κρίσιμο, και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η στοχοποίηση είναι μεθοδευμένη από ένα μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από την κυβέρνηση, για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για τις ολιγωρίες και την αδράνεια που επέδειξε για τη μη ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, των συγκοινωνιών. Βρισκόμαστε μπροστα σε ακρότητες, όπως αυτές που βλέπουμε στα μμε, να στοχοποιούνται οι νέοι άνθρωποι, είτε για τα πάρτι, είτε ακόμη και γιατί ερωτεύονται. Έβλεπα σήμερα μία έρευνα στο Πρώτο Θέμα που υποστήριξε ότι αυξήθηκε η διασπορά του ιού γιατί αυξήθηκε η σεξουαλικότητα των νέων...Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Βουλή στοχοποίησε τους νέους, καθώς μόνο εκεί βλέπει εστίες μετάδοσης». 

Συμπυκνώνοντας, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι μόνο μία κατάσταση που θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικου αυτοματισμού, αλλά είναι και θέμα υπαρξιακό, καθώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει. «Εφέτος έχουμε Πολυτεχνείο σε συνθήκες πανδημίας αλλά και στοχοποίησης της νέας γενιάς που μπορεί να δημιουργήσουν κοινωνική ρωγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρήκε αφορμή για να δημιουργήσει και να κλιμακώσει συνθήκες ακραίας πόλωσης και έντασης, αποφασίζοντας και ένα ακραίο μέτρο: την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων». 

Γενικεύοντας για την επέτειο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «το Πολυτεχνείο δεν είναι εθνική γιορτή. Ήταν μία επέτειος που ενοχλούσε πάντα την Δεξιά, γιατί θεωρούσε ότι αποτελεί σημείο στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς... Ο αυταρχισμός της Δεξιάς στην Ελλάδα έχει πάντα στόχο τη νεολαία. Αυτοί που συνιστούν απειλή για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, είναι αυτοί που αμφισβητούν, σκέφτονται, αντιστέκονται... Σκεφτείτε ότι επί 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, το νεολαιίστικο κίνημα αποτελεί ένα διαρκή πονοκέφαλο για το σύστημα εξουσίας...Η πανδημία στάθηκε αφορμή για να κλιμακώσει η κυβέρνηση τον αυταρχισμό».  
 
Κλείνοντας, είπε ότι «40 χρόνια πριν, ο αντίπαλος της ελληνικής νεολαίας φορούσε χακί. Μιλούσε για την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια, απαγόρευε τις θεατρικές παραστάσεις, τα πολιτικά τραγούδια, τη ροκ και τις κοντές φούστες. Σήμερα δεν είναι το ίδιο. Αλλά απ' ό,τι φαίνεται, τα κατάλοιπα των απαγορεύσεων, της καταστολής και του συντηρητισμού, είναι βαθιά χαραγμένα σε μια παράταξη, που πάντα θα βλέπει της νέα γενιά ως εχθρό. Στο χέρι σας είναι, τιμώντας την ιστορία και τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος, να γίνετε η γενιά που θα τα αλλάξει όλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τον αυταρχισμό για να αλλάξει την ατζέντα από τη διαχείριση της πανδημίας 

«Η πολιτική κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο να αλλάξει την ατζέντα από τις ευθύνες της για την διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι «η απόφαση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων οδήγησε σε πολιτική ήττα του πρωθυπουργού» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί ελπίδες η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που διοργάνωσε η νεολαία του κόμματος ανέφερε: «Η κοινή δήλωση των τριών αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει μία ελπίδα. Είναι μία σημαντική και ιστορική στιγμή δεδομένου ότι από το 1990 και  μετά ο χώρος της Αριστεράς διέρχεται περίοδο σύγκρουσης και δεν υπήρξε σύμπνοια ούτε στην περίοδο των μνημονίων. Χθες υπήρξε μία κοινή έκκληση, είναι μία σημαντική εξέλιξη. Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μέτωπο δυνάμεων απέναντι στην αυταρχική μετάλλαξη  της κυβέρνησης ένα ευρύ δημοκρατικό τόξο». Γενικεύοντας είπε ότι «η κυβέρνηση δεν δείχνει τις προθέσεις της μόνο με την χθεσινή απαγόρευση» και θύμισε μια σειρά από περιπτώσεις: «το αστείο της κινηματογραφικής ταινίας Τζόκερ όπου έμπαιναν μέσα στους κινηματογράφους δυνάμεις καταστολής για να συλλαμβάνουν ανηλίκους. Την υπόθεση Ινδαρέ όπου τα ΜΜΕ έκαναν μία προσπάθεια να στιγματίσουν ένα πολίτη που απλά ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος. Είχαμε μία σειρά από κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και βεβαίως τώρα βρισκόμαστε απέναντι σε μια πολιτική κλιμάκωση. Η απόφαση να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αυτή η κλιμάκωση γίνεται για δύο λόγους, ο πρώτος έχει να κάνει με το τι συμβολίζει το Πολυτεχνείο για την Αριστερά και τις λαικές δυνάμεις. Ο δεύτερος είναι για να αποπροσανατολίσει, να αλλάξει την ατζέντα από την έξαρση της πανδημίας και σε μία συγκυρία που ακόμη και τα ΜΜΕ προβληματίζονται  σχετικά με το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα έχει κάνει όλα καλά». 

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο και σε μονιμότερη βάση μέτωπο των αριστερών δυνάμεων ο κ. Τσίπρας είπε «Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, αλλά δεν είναι εύκολο, οι πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές και μεγάλες. Αλλά και μόνο το ότι υπήρξε αυτή η συνάντηση και η σύγκλιση των θέσεων είναι θετική παρακαταθήκη για το μέλλον». Σημείωσε ακόμη ότι η ανάγκη εκδημοκρατισμού των δυνάμεων ασφαλείας αποτελεί μία σημαντική και αναγκαία δημοκρατική μεταρρύθμιση. Σχετικά με το ζήτημα αυτό σημείωσε: «Το ότι υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακοι στις δυνάμεις ασφαλείας δεν σημαίνει ότι το σύνολο κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση». 

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την παρέμβασή του με πολιτική αποτίμηση της αντιπαράθεσης των ημερών γύρω από την απαγόρευση των διαδηλώσεων: «Ανεξαρτήτως της επιχειρησιακής έκβασης της αυριανής ημέρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστεί μία πολιτική ήττα.

Επιχείρησε, κάνοντας μία λανθασμένη εκτίμηση των συσχετισμών, να κάνει μία ρελανς για να καλύψει τις ευθύνες του στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Το πρώτο πολιτικό πλήγμα είναι ότι απομονώθηκε, το δεύτερο είναι ότι δεν τσιμπίσαμε στο δίλημμα πανδημία ή εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, είπαμε και τα δύο. Το τρίτο, και εδώ μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του Μωυσή (είπε με χιούμορ) είναι ότι κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς μετά από 30 χρόνια». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δείχνει πανικό, όπως πανικό δείχνει και η επίθεση στο ΚΚΕ. Στρατηγικά η ΝΔ και η οικογένεια Μητσοτάκη είχε άλλη στάση απέναντι στο ΚΚΕ, ήταν στρατηγικό λάθος η επίθεση». Έδωσε έμφαση στον πολιτικό χαρακτήρα της απαγόρευσης σημειώνοντας: «Ήταν εξαιρετικά κρίσιμη η χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά δεν είναι νομικό το ζήτημα, είναι πολιτικό. Και στεναχωριέμαι που υπάρχουν άνθρωποι που είναι αξιόλογοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος που τοποθετήθηκε λέγοντας ότι είναι συνταγματική η απαγόρευση. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η άποψη ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου υπερισχύει του Συντάγματος. Επιπλέον η ΠΝΠ λέει ότι οι απαγορεύσεις θα πρέπει να στηρίζονται στις επιστημονικές γνωματεύσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, κάτι που δεν υπήρξε... Ήταν λοιπόν μία πολιτική απόφαση χωρίς νομικά ερείσματα και η κριτική που θα της ασκήσουμε είναι επίσης πολιτική, ενώ η ζημιά που θα υποστεί η κυβέρνηση θα φανεί τις επόμενες ημέρες». 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε εάν σώζεται

Σε περιοδεία του στην Καβάλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι άργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο, ως εδώ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «έχει χάσει τον έλεγχο» σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.
vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η υπουργός Πολιτισμού, κα Μενδώνη είναι απόλυτα επιτυχημένη στο έργο της, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι πρέπει να απομακρυνθεί.