Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον, χθες, ο Πομπέο, σε tweet του, ανέφερε: «Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Τι σημαίνει η επίσκεψη Πομπέο
Την εκκίνηση μιας νέας περιόδου αμερικανικής επιχειρηματικής και επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναδεικνύεται ως κέντρο υποδοχής επενδύσεων και ερευνητικής δραστηριότητας από ισχυρούς αμερικανικούς ομίλους. Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί αποδίδουν στη Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα στρατηγική αξία, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με ενίσχυση του ρόλου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποδυνάμωση της ρωσικής Gazprom.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική διοίκηση ενθαρρύνει πλέον τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής γενοσήμων και την κλινική έρευνα έχει ήδη σημειωθεί αρκετή πρόοδος και είναι πιθανό να ανακοινωθούν σύντομα επενδυτικές πρωτοβουλίες, όπως και σε ό,τι αφορά την υψηλή τεχνολογία (πληροφορική – τηλεπικοινωνίες).
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει την Ελλάδα ως «παίκτη» με κομβική σημασία στην πολιτική που ασκείται για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη διείσδυση του αμερικανικού LNG, που ήδη, όπως έχει γράψει το Business Daily αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (κατά 60% αμερικανικής προέλευσης) είχε το πρώτο εξάμηνο του 2020 μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το ρωσικό, που εισάγεται μέσω αγωγών.