ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Οι αποφάσεις της Διυπουργικής για την ενέργεια και το κλίμα

Τις βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σκιαγράφησε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 να ξεχωρίζει.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, η αύξηση του στόχου διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030 και η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο ΕΣΕΚ, η οποία έλαβε χώρα υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, το νέο ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία, και σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις δράσεις των εθνικών φορέων και οργανισμών σε θέματα ενέργειας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραμέτρους του κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών αερίου

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ανάλυσης ενεργειακών συστημάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Φίλιππος Σιακκής, ανέφερε ότι τα βασικά εργαλεία για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι η απολιγνιτοποίηση, η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς, η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού, η προώθηση ΑΠΕ σε παραγωγή ηλεκτρισμού και τελική κατανάλωση, η ανάπτυξη των δικτύων και των συστημάτων αποθήκευσης, οι νησιωτικές διασυνδέσεις και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου σε ηλεκτροπαραγωγή και τελική κατανάλωση.

Τέλος, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος, παρουσίασε σενάρια για την περίοδο 2030-2050, που θα αποτελέσουν βάση συζήτησης για την μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν θέματα όπως η αύξηση της χρήσης της βιομάζας, του υδρογόνου και καινοτόμων συνθετικών καυσίμων, με την επισήμανση ότι πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της οικονομικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου επίσημη εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Από το 2019 η Ελλάδα διαφοροποιεί τις ενεργειακές πηγές της

Η Ελλάδα από το 2019 επενδύει στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών με έργα φυσικού αερίου και διασυνδέσεις, δήλωσε ο Στ. Παπασταύρου. Ξεκινά εντός εβδομάδας η συζήτηση στη Βουλή για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου.
Σύσκεψη υπουργείου ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη ΥΠΕΝ για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενέργεια

Σήμερα στο ΥΠΕΝ πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Ιράν και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου, εκπροσώπων φορέων και εταιρειών ενέργειας και φυσικού αερίου.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επιφυλακή για την ενέργεια και στη Βουλή οι συμβάσεις Chevron

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για τις τιμές και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Όπως είπε, οι συμβάσεις Chevron–Helleniq Energy εισάγονται στη Βουλή στις 5/3 και οδηγούνται προς ψήφιση στις 12/3.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ενεργειακές συμφωνίες υπό τον Μητσοτάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν ενεργειακές συμφωνίες του ΥΠΕΝ με την ΕΔΕΥΕΠ και τη σύμπραξη Chevron-Helleniq Energy, καθώς και θέματα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας και Δικαιοσύνης.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Στρατηγικός δεσμός Ελλάδας - ΗΠΑ και συμφωνίες Chevron

Ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως οι δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ επιβεβαιώνουν τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία, αναφέρθηκε στις νέες συμβάσεις Chevron-HELLENIQ ENERGY και τόνισε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην ενέργεια.