ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Οι αποφάσεις της Διυπουργικής για την ενέργεια και το κλίμα

Τις βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σκιαγράφησε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 να ξεχωρίζει.

Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, η αύξηση του στόχου διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο 35% έως το 2030 και η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο ΕΣΕΚ, η οποία έλαβε χώρα υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμάς, το νέο ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία, και σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τις δράσεις των εθνικών φορέων και οργανισμών σε θέματα ενέργειας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, που θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραμέτρους του κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών αερίου

Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου ανάλυσης ενεργειακών συστημάτων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Φίλιππος Σιακκής, ανέφερε ότι τα βασικά εργαλεία για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι η απολιγνιτοποίηση, η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας, η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς, η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού, η προώθηση ΑΠΕ σε παραγωγή ηλεκτρισμού και τελική κατανάλωση, η ανάπτυξη των δικτύων και των συστημάτων αποθήκευσης, οι νησιωτικές διασυνδέσεις και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου σε ηλεκτροπαραγωγή και τελική κατανάλωση.

Τέλος, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος, παρουσίασε σενάρια για την περίοδο 2030-2050, που θα αποτελέσουν βάση συζήτησης για την μετάβαση σε οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Μεταξύ άλλων, τέθηκαν θέματα όπως η αύξηση της χρήσης της βιομάζας, του υδρογόνου και καινοτόμων συνθετικών καυσίμων, με την επισήμανση ότι πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της οικονομικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υιοθέτησε τις δύο ελληνικές προτάσεις το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο κείμενο περιλαμβάνεται η δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού προστασίας έναντι των τυχόν υψηλών τιμών και η αμοιβή διαθεσιμότητας μονάδων φυσικού αερίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων που εισάγονται με την τροπολογία. Δεξαμενή χρημάτων που θα βοηθήσει σε μελλοντικές κρίσεις από τον μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου.
energeia_ape
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

H γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως η χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια συνιστά αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: το 2023 το 80% του ενεργειακού μείγματος θα προέρχεται από ΑΠΕ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το το 2019 η χώρα κατέγραψε 11 TWh από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 2022 πραγματοποίησε άλμα στις 20 TWh με τη χώρα να είναι πρώτη στην ΕΕ στη συμμετοχή φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα.