Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα ο κ. Πέτσας είπε ότι η χώρα μας δεν αρνείται το διάλογο αλλά όχι σε κλίμα έντασης, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν παίζει το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντά με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. «Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».
«Χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Παρουσίασε επίσης στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά η χαλαρότητα που επικράτησε στο εσωτερικό, και τόνισε ότι μόνο το 0,21% των επισκεπτών βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Είπε ακόμη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. το Βέλγιο, και πρόσθεσε ότι έγιναν πολλά περισσότερα τεστ τους τελευταίους μήνες.
Όπως είπε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684.
«Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα. Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παρουσίασε γραφήματα σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται "η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών" και "απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας».
Σε ότι αφορά τα σχολεία - μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων όπως είπε ο κ.Πέτσας - προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους σε πλήρη σύνθεση. Δηλαδή, με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκτεταμένη χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα μαθητών. Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.
Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε και την λήψη νέων μέτρων ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό- όπως είπε- αποφασίστηκε η διενέργεια προληπτικών τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα.
Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια τεράστια οικονομική δύναμη πυρός ύψους 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση, δεν θα σπαταλήσει, αλλά θα επενδύσει τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Για αυτό προετοιμάζει το ολοκληρωμένο Σχέδιό της ώστε να το καταθέσει μέχρι 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Με δεδομένο ότι λόγω του κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού "Thessaloniki HELEXPO Forum" το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020. Τέλος, ανέφερε ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό κλάδων.