Η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών παρατείνεται έως το τέλος του έτους, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των επιχειρήσεων, όπως επιβεβαιώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου και του προέδρου του ΣΕΒΤ Ιωάννη Γιώτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Θεοδωρικάκος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Ιωάννη Μασούτη, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της Ένωσης για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία και το προσεχές διάστημα. Παρούσα στη σύσκεψη ήταν και η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, Δέσποινα Τσαγγάρη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις με τα μέλη τους. Στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και η ενίσχυση των προσπαθειών για στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο δίμηνο της πρωτοβουλίας (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) συμμετείχαν περίπου 1.400 κωδικοί προϊόντων, χωρίς να υπολογίζονται τα σχολικά είδη, τα οποία δεν θα περιλαμβάνονται στον νέο κύκλο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αποτελεσματικότητα της Πρωτοβουλίας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Eurostat: τον Ιούλιο 2026 στην Ελλάδα καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός τροφίμων (-0,4%), τον Αύγουστο σχεδόν μηδενικός (0,1%) και τον Σεπτέμβριο ξανά αρνητικός πληθωρισμός (-0,2%). Τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή θα δημοσιοποιήσει αναλυτική λίστα με τους κωδικούς προϊόντων και τις μειώσεις τιμών που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.
Εορταστικό πακέτο για τα Χριστούγεννα
Παράλληλα, στην τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία του εορταστικού πακέτου από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς για την περίοδο των Χριστουγέννων. Το πακέτο θα περιλαμβάνει κωδικούς τροφίμων για κάθε εορταστικό τραπέζι, με μειώσεις τιμών που θα φτάνουν έως και το 25%, σύμφωνα με σχετική προαναγγελία του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου.