ΓΔ: 2610.93 0.47% Τζίρος: 103.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:36:38
Λίνα Μενδώνη ομιλία

Λ. Μενδώνη: Επιπόλαια η κριτική για το ελληνοβουλγαρικό μνημόνιο

Η Λίνα Μενδώνη κατηγόρησε την αντιπολίτευση για άγνοια και επιπολαιότητα σχετικά με το Μνημόνιο Αθηνών-Σόφιας, τονίζοντας ότι έχουν επιστραφεί σημαντικά πολιτιστικά κειμήλια και πως η κριτική αγνοεί την ιστορική διαδικασία.

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση για το Μνημόνιο Κατανόησης Αθηνών-Σόφιας σχετικά με την «αμοιβαία κατάθεση κειμηλίων ιστορικής αξίας», με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να αποδίδει «άγνοια» και «επιπολαιότητα» στην αντιπολίτευση για την κριτική που άσκησε. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας για την προστασία της πολιτιστικής περιουσίας, η κα Μενδώνη απάντησε στις αιτιάσεις περί λεηλατημένων αντικειμένων που παραμένουν στη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν γίνει.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι το ζήτημα συζητείται από το 1923, όταν μετά τη συνθήκη του Νεϊγύ, Έλληνες αξιωματούχοι παρέλαβαν από τη Βουλγαρία 259 χειρόγραφα, 62 αντικείμενα και έντυπα βιβλία, τα οποία σήμερα φυλάσσονται σε εθνικά μουσεία και βιβλιοθήκες. Υπογράμμισε επίσης ότι πολλά από τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί και διακινήθηκαν σε διεθνείς αγορές έχουν εντοπιστεί και επαναπατριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδική αναφορά έκανε στα χειρόγραφα της Μονής Εικοσιφοινίσσης, τα οποία εντοπίστηκαν το 1990, σημειώνοντας πως τότε δεν τέθηκε ζήτημα επαναπατρισμού και ότι οι κυβερνήσεις από το 1991 και μετά απαντούσαν με υπεκφυγές. Τόνισε τη σημασία της συμφωνίας που χαιρετίστηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επισημαίνοντας πως αυτοί γνωρίζουν πραγματικά την ιστορία.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων, έθεσαν ερωτήματα για τη διαπραγμάτευση μεταξύ ανασκαφικών ευρημάτων και αντικειμένων που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια πολέμου, ζητώντας την κατάθεση του Μνημονίου στη Βουλή.

Η Συμφωνία Αθηνών-Βελιγραδίου για την προστασία της πολιτιστικής περιουσίας κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία, με θετική ψήφο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη και "παρών" από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας.

Υπόθεση Κίμπερλι Γκιλφόιλ και διπλωματικές εξελίξεις

Στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, το ενδιαφέρον στράφηκε και στην υπόθεση της τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι «βαρύτατα εκτεθειμένη», καθώς η αποπομπή της κας Γκιλφόιλ οφείλεται σε καταγγελίες αμερικανικών μέσων για χρηματισμό και όχι στις δηλώσεις της κατά της λαϊκής κυριαρχίας.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, ανέφερε πως η κα Γκιλφόιλ εργάστηκε για την προώθηση του «κάθετου διαδρόμου», ενισχύοντας τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές ανεξάρτητα από πρόσωπα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, τόνισε πως η υπόθεση της αποπομπής δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της πρεσβείας και τις πιθανές παρεμβάσεις στην εσωτερική πολιτική ζωή και τη διπλωματία στον ενεργειακό τομέα. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν ζήτησε εξηγήσεις από την πρέσβειρα.

Από το ΚΚΕ, ο Ιω. Δελής συνέδεσε την αποπομπή με ανταγωνισμούς εντός της αμερικανικής αστικής τάξης και τα μεγάλα ενεργειακά συμβόλαια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ την είχε επαινέσει συστηματικά, ενώ τώρα αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κων. Χήτας, τόνισε πως δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι η κα Γκιλφόιλ συνέβαλε στην ενίσχυση της γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας μέσω του κάθετου διαδρόμου.

Τέλος, ο Αλ. Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προστάτεψε την κα Γκιλφόιλ απέναντι σε δημοσιεύματα, ενώ επέκρινε και όσους έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί της, παρά τις καταγγελίες για τη δράση της στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αίτημα για Επιτροπή στη Βουλή για το Μνημόνιο με Βουλγαρία

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν ενημέρωση από την υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή για το Μνημόνιο Ελλάδας-Βουλγαρίας και τα 48 ιστορικά κειμήλια, επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο και οι όροι της συμφωνίας παραμένουν αδημοσίευτοι.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρένα Δούρου: Επτά χρόνια ίδια τακτική υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική απομείωση του δημοσίου συμφέροντος και ιδιωτικοποιήσεις, σε συνάντηση με εκπροσώπους μηχανικών δημοσίου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για χαμηλούς μισθούς και απώλεια επιδομάτων.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προτεραιότητα μας Παιδεία και Πολιτισμός στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμήνυσε στη Βουλή πως θα είναι παρούσα για όλες τις γυναίκες και κάθε πλάσμα, έως ότου λάμψει η δημοκρατία, απαντώντας σε επίθεση που δέχτηκε από βουλευτή της ΝΔ με χαρακτηρισμούς. Τόνισε τη σημασία παιδείας και πολιτισμού.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους τους Έλληνες

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ρένα Δούρου με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού, καταγγέλλοντας διαφθορά, σκάνδαλα και εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Δεν ιδιωτικοποιείται η πολιτιστική κληρονομιά, επενδύουμε στην ανάπτυξη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και αναπτυξιακό εργαλείο, απορρίπτοντας επικρίσεις για ιδιωτικοποίηση και επισημαίνοντας τη σημασία της αναπτυξιακής προσέγγισης στη διαχείρισή του.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικύρωση συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά

Η Ολομέλεια ενέκρινε τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας για την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».