Χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, με στόχο την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και του οδικού δικτύου στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την επιδιόρθωση των δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και άρδευσης που υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την ομαλή υδροδότηση των περιοχών και τη στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, δίνοντας έμφαση στην ασφαλή πρόσβαση και στην ενίσχυση της δυνατότητας άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των 1,5 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης. Είναι υποδομές απολύτως αναγκαίες για την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και για να μπορέσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα».
Παράλληλα, τόνισε ότι η αποκατάσταση και η βελτίωση των δρόμων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ασφάλεια των οικισμών και την Πολιτική Προστασία.
Η εν λόγω χρηματοδότηση συμπληρώνει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί μετά την πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον δήμο, αμέσως μετά την καταστροφή, η αρμόδια επιτροπή προχώρησε στην καταγραφή των ζημιών στις δημοτικές υποδομές και στην προετοιμασία των φακέλων για τη διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στη συμβολή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την Κρατική Αρωγή, Κώστα Κατσαφάδου.
Ο κ. Ταταράκης υπογράμμισε ότι «για εμάς η αποκατάσταση δεν ολοκληρώνεται με την έγκριση μιας χρηματοδότησης. Ολοκληρώνεται όταν τα έργα γίνουν πράξη, όταν οι υποδομές αποκατασταθούν και όταν οι άνθρωποι των πληγεισών περιοχών μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια και προοπτική στην καθημερινότητά τους».