ΓΔ: 2733.16 0.86% Τζίρος: 242.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:38
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΕΕΕ: Ο κανονισμός PPWR δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εντείνει τις παρεμβάσεις της για τον Κανονισμό PPWR, ζητώντας ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και διορθώσεις, καθώς θεωρεί πως ο κανονισμός επιβαρύνει άδικα τις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εντείνει τη δραστηριότητά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκαλεί η εφαρμογή του Κανονισμού PPWR. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης, έχει αποσταλεί αναλυτικό Position Paper για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2025/40 σχετικά με τις συσκευασίες (PPWR) στους Έλληνες ευρωβουλευτές, ως συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών με τα Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια από τις αρχές του καλοκαιριού. Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιείται ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου, για το ψήφισμα που αφορά τον αντίκτυπο του PPWR στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Με βάση τον συγκεκριμένο Κανονισμό, επιβάλλονται δομικές αλλαγές στη διαδικασία συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων, καθώς και στην εγγραφή τους εντός της ΕΕ. Όπως υπογραμμίζει η ΚΕΕΕ, ο Κανονισμός αυτός επιφέρει δυσανάλογα κόστη για τους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους, ενώ διαταράσσει το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επηρεάζονται μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε εμπόριο, βιοτεχνία και βιομηχανία.

Παράλληλα, δημιουργούνται νέες απαιτήσεις σε όλα τα στάδια παραγωγής, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα τεχνικά παραδείγματα. Η συμμόρφωση με τον Κανονισμό παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς λείπουν κρίσιμες τεχνικές προδιαγραφές και εκτελεστικές πράξεις. Η ΚΕΕΕ τονίζει την ανάγκη για ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, ολοκλήρωση των αναγκαίων πράξεων, στοχευμένη απλοποίηση και ολοκλήρωση της αναστολής του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου EPR.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς, σημειώνει: «Η ΚΕΕΕ εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικότητας θέτει το ζήτημα της μη δυνατότητας άμεσης εφαρμογής ενός Κανονισμού, ο οποίος συγχρόνως απειλεί τη βιωσιμότητα των ελληνικών ΜμΕ. Ο PPWR, όπως έχει σχεδιαστεί, δεν είναι απλώς δυσλειτουργικός· είναι άδικος και οικονομικά δυσβάσταχτος. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, να καταρτιστούν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς πράξεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλα άδικα κόστη. Η μεν βιομηχανία θα πρέπει να έχει όλο το πλαίσιο για να μπορέσει να επανασχεδιάσει τη λειτουργία της με βιώσιμο τρόπο, οι δε ΜμΕ δεν πρέπει να αποτελέσουν το πειραματόζωο της Ευρώπης».

Επαφές με Έλληνες ευρωβουλευτές και ευρωπαϊκούς φορείς

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Γιάννη Βουτσινά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων, Vladimir Dlouhy, στη Βαλένθια, ενημερώνοντάς τον για τις σχετικές ενέργειες της ΚΕΕΕ. Παράλληλα, το Γραφείο Βρυξελλών της Ένωσης έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με Έλληνες ευρωβουλευτές και έχει ζητήσει επιπλέον επαφές πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής ENVI στις 12 Οκτωβρίου 2026, όπου θα συζητηθεί ο PPWR.

Η ΚΕΕΕ υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στις προκλήσεις του νέου Κανονισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Νέοι παίκτες ενισχύουν την ανάπτυξη ΜμΕ στην Ευρώπη και Ελλάδα

Η ανάπτυξη των ΜμΕ στην ΕΕ μετατοπίζεται σε νέους κλάδους όπως δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία και τουρισμός, ενώ παραδοσιακοί τομείς εμφανίζουν μικρότερη δυναμική, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δωρεάν υποστήριξη ΜμΕ για συμμόρφωση με κυρώσεις της ΕΕ

Το ΕΒΕΑ ενημερώνει πως το EU Sanctions Helpdesk είναι δωρεάν υπηρεσία της ΕΕ, που βοηθά ΜμΕ και άλλους φορείς στην Ελλάδα να συμμορφώνονται με κυρώσεις ΟΗΕ και ΕΕ, παρέχοντας λίστες κυρώσεων και σχετικά εργα
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή, η ελπίδα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση του ΕΕΑ, παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι μόνο η πολιτική αλλαγή θα στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο, με νέο μοντέλο και 5 βασικές θέσεις.