ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:36
Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επικροτεί τα μέτρα διαφάνειας της Booking.com

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαιρετίζει τα νέα μέτρα διαφάνειας της Booking.com για συνεργάτες σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, τα οποία ενισχύουν τη διαφάνεια και το δίκαιο ανταγωνισμό σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) ανακοίνωσε ότι χαιρετίζει την εθελοντική υιοθέτηση μέτρων διαφάνειας από την Booking.com προς τους συνεργάτες της σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια του ρυθμιστικού διαλόγου της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη συμμόρφωση με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act - DMA).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μέτρα καλύπτουν όλα τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και θεωρούνται σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της διεκδικησιμότητας στις ψηφιακές αγορές. Παράλληλα, προωθούν δίκαιους όρους συναλλαγής για τους επιχειρηματικούς χρήστες υπηρεσιών επιγραμμικής διαμεσολάβησης, ανταποκρινόμενα στους στόχους της DMA.

Τα μέτρα διαφάνειας της Booking.com, όπως επισημαίνεται, δεν επηρεάζουν ούτε προδικάζουν το αποτέλεσμα της εκκρεμούς διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η διαδικασία αυτή αφορά πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Booking.com στην αγορά παροχής υπηρεσιών επιγραμμικής διαμεσολάβησης κρατήσεων σε ξενοδοχειακού τύπου καταλύματα μέσω Online Travel Agencies (OTAs), σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 3959/2011 και το άρθρο 102 ΣΛΕΕ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η ΕΑ μετά από ενδελεχή έρευνα διατύπωσε σοβαρές προκαταρκτικές ανησυχίες για πιθανό αποκλεισμό ανταγωνιστικών OTAs από την είσοδο ή επέκτασή τους στην Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, η Booking.com προσέφερε δεσμεύσεις στην ΕΑ, οι οποίες τέθηκαν σε διαβούλευση (market test) στις 8 Ιουλίου 2026.

Η Ολομέλεια της ΕΑ αναμένεται να αποφασίσει επί της πρότασης της Booking.com εντός των επόμενων μηνών.

Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ΕΑ υπογραμμίζει τη συμμετοχή της στις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες εθνικές αρχές ανταγωνισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN). Η συνεργασία αυτή αφορά ζητήματα ανταγωνισμού που προκύπτουν στις ψηφιακές αγορές.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου με την Booking, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επωφελήθηκε από τη συνεργασία με την ΕΑ, καθώς και με τις ιταλικές και ισπανικές αρχές ανταγωνισμού. Η ανακοίνωση για την υιοθέτηση μέτρων διαφάνειας αποδεικνύει τη σημασία αυτής της συνεργασίας για την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων στις ψηφιακές αγορές προς όφελος καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η ΕΑ δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της για διασφάλιση συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις ψηφιακές αγορές, προς όφελος επιχειρηματικών χρηστών, καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) αποτελεί Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών καινοτομίας στον ψηφιακό τομέα στην Ευρώπη. Επιβάλλει υποχρεώσεις σε μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, τους λεγόμενους «ρυθμιστές πρόσβασης» ή «πυλωρούς» (gatekeepers), οι οποίες εφαρμόζονται σε βασικές υπηρεσίες πλατφόρμας, προς όφελος επιχειρηματικών χρηστών και καταναλωτών.

Η DMA εισάγει ένα σύστημα συμμόρφωσης και επιβολής υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη στήριξη των εθνικών αρχών ανταγωνισμού, των εθνικών δικαστηρίων, των ίδιων των πυλωρών, των επιχειρήσεων, των τελικών χρηστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύντομος οδηγός της ΕΑ εξηγεί το περιεχόμενο και τη σημασία της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές.

Τέλος, στις 13 Μαΐου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε την Booking Holdings Inc. ως πυλωρό για τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης με το σήμα Booking.com, ενεργοποιώντας μια σειρά ρυθμιστικών υποχρεώσεων για τη συμμόρφωση με την DMA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: 714 εκατ. ευρώ όφελος για καταναλωτές και οικονομία

Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι προσέφεραν όφελος 714,27 εκατ. ευρώ για καταναλωτές και οικονομία την περίοδο 2021-2025, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απόστολος Τζιτζικώστας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Ιστορική η πρώτη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τον τουρισμό

Ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απ. Τζιτζικώστας, τόνισε την ανάγκη νέου, ανθεκτικού μοντέλου τουρισμού, παρουσιάζοντας την πρώτη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα παρουσιαστεί φθινόπωρο και διαβεβαίωσε για επάρκεια καυσίμων.