ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ν. Ανδρουλάκης: Νέα στρατηγική για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ζητώντας νέα εθνική στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αμφισβητώντας αν τα «ήρεμα νερά» ανταποκρίνονται στην τουρκική επιθετικότητα.

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα ελληνοτουρκικά άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια νέα εθνική στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Όπως ανέφερε, «για χρόνια η κυβέρνηση μάς μιλούσε για “ήρεμα νερά” με την Τουρκία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε αν η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και οι τουρκικές μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν πράγματι «ήρεμα νερά». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση χαρακτήρισε παράνομη την πρόσφατη τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων και έθεσε το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός δεν απαίτησε αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία από το Συμβούλιο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι απαιτείται μια νέα εθνική στρατηγική, ένα νέο Ελσίνκι, με σαφή σύνδεση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. «Καλή γειτονία χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπάρχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της επανασύστασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η πόλη έχει ιδιαίτερη θέση στο σχέδιο του κόμματος, με συγκεκριμένες προτάσεις για υποδομές, τη ΔΕΘ, τις συγκοινωνίες και το παραλιακό μέτωπο.

Επισήμανε ότι σημαντικά έργα, όπως η σύνδεση του έκτου προβλήτα και το παραλιακό μέτωπο, καθυστερούν και επανέρχονται ετησίως ως κυβερνητικές εξαγγελίες, ενώ κάποια απεντάχθηκαν και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατά τη γνώμη του, αυτό αποδεικνύει την έλλειψη συνεκτικού σχεδίου από την κυβέρνηση. Ο ίδιος υποστήριξε την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μια σύγχρονη μητροπολιτική ταυτότητα με έμφαση στην καινοτομία και τη διασύνδεση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και παραγωγικών τομέων.

Το παραγωγικό αυτό σχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απαιτεί και τις κατάλληλες υποδομές, όπως σύγχρονο προαστιακό σιδηρόδρομο και μετρό με προτεραιότητα προς τη δυτική Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο. Αναφέρθηκε, επίσης, στους διαχρονικούς δεσμούς του ΠΑΣΟΚ με τον Απόδημο Ελληνισμό, τονίζοντας τη δέσμευση για επανασύσταση του ΣΑΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό και τη στήριξη της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού παγκοσμίως.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μηνύματα προς την κοινωνία ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Τόνισε ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» και ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σχέδιο χωρίς εξαρτήσεις, με αξιοπιστία και βαθιά δημοκρατική αντίληψη για την άσκηση της εξουσίας.

Υπογράμμισε πως η πολιτική αυτονομία είναι προϋπόθεση της πραγματικής νέας αλλαγής, καθώς, όπως είπε, «πώς θα συγκρουστείς με τα καρτέλ, αν εξαρτάσαι από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα; Πώς θα χτυπήσεις το πελατειακό κράτος, αν πάνω σε αυτό έχεις στηρίξει την πολιτική σου δύναμη; Πώς θα υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον, αν χρωστάς γραμμάτια σε ιδιωτικά κέντρα εξουσίας;».

Κατέληξε δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει πλευρά: αυτή του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του νέου ανθρώπου, της οικογένειας, του επαγγελματία και του μικρομεσαίου επιχειρηματία που ζητά ίσες ευκαιρίες. «Αυτοί είναι η δύναμή μας. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Και μόνο σε αυτούς», ανέφερε, τονίζοντας τη σημασία αυτής της επιλογής σε ένα περιβάλλον όπου οι ανισότητες διευρύνονται, η τεχνολογία μετασχηματίζει την οικονομία και την εργασία και οι γεωπολιτικές εντάσεις οξύνονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος βάση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πού πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό αμυντικό δίκτυο

Η ΕΕ ανακοίνωσε την πλήρη υλοποίηση του IRIS², του νέου δορυφορικού δικτύου ασφαλών επικοινωνιών, με 66 επιπλέον δορυφόρους. Ο Θεοδοσόπουλος τόνισε τη σημασία της εξέλιξης για την ασφάλεια. Οι πρώτες εκτοξεύσεις το 2029.
Δημήτρης Αβραμόπουλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας & σταθερότητας

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος περί «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θα εφαρμοστεί από την Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας, επισημαίνοντας το ρόλο της ως σταθεροποιητικό παράγοντα.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμυντικά κονδύλια του InvestEU

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζητά από την ΕΕ τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το InvestEU, προειδοποιώντας για κινδύνους ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε ήδη αποτροπή συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ενεργές πρωτοβουλίες για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ζητώντας την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και σαφή στρατηγική στα εθνικά θέματα.
Σημαίες Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Όσα διεκδικεί η Τουρκία, η Ελλάδα τα έχει ήδη πετύχει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει διασφαλίσει τα ζητούμενα της και τα εξοπλιστικά της προγράμματα, ενώ για την Τουρκία πλέον αυτά είναι ζητούμενα, απαντώντας σε σχόλια για ελληνοτουρκικές ισορροπίες.
Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Δέσμευση στήριξης της παραγωγής στη Θεσσαλονίκη

Δημιουργούμε ισχυρό Όμιλο Αναπτυξιακής Τράπεζας με την ενισχυμένη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ως βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, και ένα πραγματικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου.