ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Συναντήσεις ΚΕΕΕ Βρυξελλών ενόψει της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας

Η ΚΕΕΕ πραγματοποίησε θεσμικές επαφές στις Βρυξέλλες (9-10/9), ενισχύοντας την παρουσία της στα ευρωπαϊκά όργανα ενόψει της ελληνικής Προεδρίας. Την εκπροσώπησαν ο Αρ. Μπασδάνης και η Λ. Τσαλταμπάση.

Σειρά θεσμικών συναντήσεων στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στις 9-10 Σεπτεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στα ευρωπαϊκά όργανα και την προετοιμασία ενόψει της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Την ΚΕΕΕ εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής του προέδρου της ΚΕΕΕ στο χαρτοφυλάκιο των Ευρωεπιμελητηρίων και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, καθώς και η υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της ΚΕΕΕ, Λίνα Τσαλταμπάση.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΕΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις με ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Αυτιάς, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα της Επιτροπής Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), όπως ο προγραμματισμός του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συζήτηση με την Ελεωνόρα Μελέτη επικεντρώθηκε στην ατζέντα της ισότητας και της παιδείας, ενώ με τον Φρέντι Μπελέρη τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα. Ο Νικόλαος Φαραντούρης συζήτησε με την ΚΕΕΕ για τα «κόκκινα» δάνεια και με τον Εμμανουήλ Φράγκο εξετάστηκε η Εθνική Στρατηγική στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις ευρωπαϊκές πολιτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δυνατότητες χρηματοδότησης, τη σημασία των ευρωπαϊκών πολιτικών για την εθνική οικονομία και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η ΚΕΕΕ συναντήθηκε με την πρέσβη της Ελλάδας στο Βέλγιο, Σοφία Γραμματά, και την εμπορική ακόλουθο, Φανή Πανταζή, με αντικείμενο τον σχεδιασμό κοινών δράσεων για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο επίκεντρο βρέθηκε η δυναμική της βελγικής αγοράς και η εκπροσώπηση της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης.

Σε επίπεδο ελληνικής παρουσίας στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε και εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στη ΜΕΑ, Ιωάννη Βράιλα, και στελέχη της Μόνιμης Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον συντονισμό θεσμικών πρωτοβουλιών ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από τη χώρα, καθώς και στη βέλτιστη εκπροσώπηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μέριμνα των στελεχών της ΜΕΑ για την υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα Ευρωεπιμελητήρια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων, που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2026. Συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα και στρατηγικές προτεραιότητες της διοργάνωσης.

Ο πρόεδρος ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς, δήλωσε: «Το Γραφείο Βρυξελλών αποτελεί κρίσιμο θεσμικό εργαλείο για την ΚΕΕΕ. Η παρουσία μας στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων ενισχύει τη δυνατότητα παρέμβασης και εκπροσώπησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στη ΔΕΘ, όσο και με τις συναντήσεις εργασίας μας στις Βρυξέλλες δηλώνουμε την παρουσία μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

Ο αναπληρωτής του προέδρου στα Ευρωεπιμελητήρια, Αριστοτέλης Μπασδάνης, επεσήμανε: «Οι συναντήσεις αυτές επιβεβαιώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της ΚΕΕΕ στην Ευρώπη. Η προετοιμασία για τη Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων και για την ελληνική προεδρία του 2027 αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ένωση και για την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Alpha Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Νέοι παίκτες ενισχύουν την ανάπτυξη ΜμΕ στην Ευρώπη και Ελλάδα

Η ανάπτυξη των ΜμΕ στην ΕΕ μετατοπίζεται σε νέους κλάδους όπως δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία και τουρισμός, ενώ παραδοσιακοί τομείς εμφανίζουν μικρότερη δυναμική, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Καλαφάτης στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο Ανταγωνιστικότητας ΕΕ στο Δουβλίνο

Ο Σταύρος Καλαφάτης θα εκπροσωπήσει τον υπουργό Ανάπτυξης στην Υπουργική Σύνοδο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο Δουβλίνο 9-10 Ιουλίου, με θέματα ανταγωνιστικότητα, ΜμΕ, πράσινη βιομηχανία και ενιαία αγορά.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΕ

Ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και της στοχευμένης αξιοποίησης πόρων, με αύξηση επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας.
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Γιατί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πονά περισσότερο από την Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει υψηλός, επηρεάζοντας έντονα καθημερινά έξοδα όπως τρόφιμα, ενέργεια και στέγαση. Η δομή της οικονομίας και οι υψηλοί φόροι επιβαρύνουν περαιτέρω την ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Μάρκος Βερέμης, Άρθουρ Μένς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρθουρ Μενς: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή AI

Ο CEO της Mistral AI, Arthur Mensch, τόνισε την αναδυόμενη δυναμική της Ελλάδας στην τεχνητή νοημοσύνη και ανακοίνωσε νέα στρατηγική συνεργασία με την κυβέρνηση. Έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις.