ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Άποψη του Λιμανιού Θεσσαλονίκης με γερανούς και θάλασσα, ιδανική για οικονομικό και τουριστικό ρεπορτάζ.

Θεσσαλονίκη: Έρχεται ανάδοχος για προαστιακό και σύνδεση 6ου προβλήτα

Το 2026 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση του 6ου προβλήτα, με εκκίνηση έργων και ολοκλήρωση σε 36 μήνες, όπως δήλωσε ο αν. υπουργός Υποδομών Γ. Κώτσηρας.

Την υπογραφή της σύμβασης για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση του 6ου προβλήτα εντός του 2026 προγραμματίζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών και ορίζοντα ολοκλήρωσης 36 μηνών. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου για την οικονομία και το εμπόριο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώτσηρας, ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των δύο προσφορών που υποβλήθηκαν για το έργο του Προαστιακού και τη σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με το εθνικό δίκτυο. Πλέον, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάδειξης αναδόχου, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη ενός σημαντικού έργου υποδομής για την περιοχή.

Στο πλαίσιο του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της «Ημερησίας» στη Θεσσαλονίκη, ο αν. υπουργός υπογράμμισε ότι η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας από το 2019, με τον σχεδιασμό και τη μεθοδικότητα της κυβέρνησης να αποδίδουν πλέον καρπούς. Τόνισε πως τα έργα που σχεδιάζονται σήμερα έχουν ως στόχο να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, προς όφελος των πολιτών και της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα, πέραν του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Εστίασε στην αναβάθμιση της γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, στη γραμμή Μουριές – Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, έργα που ενισχύουν τις διασυνδέσεις με τα γειτονικά κράτη.

Ο κ. Κώτσηρας σημείωσε τη βελτίωση του συγκοινωνιακού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης, με την πόλη να βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στον τομέα των μεταφορών. Αναφέρθηκε στην επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά και στην ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, με πρόσφατη την ένταξη 50 νέων οχημάτων, που βελτιώνουν την ποιότητα και τον χρόνο μετακινήσεων.

Τέλος, ο αν. υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των μεταφορών, δίνοντας έμφαση στο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Το Ταμείο αυτό θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και για στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος ευάλωτων ομάδων και των πολιτών της περιφέρειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταχιάος: Ο άξονας Χαλάστρα-Εύζωνοι μεταμορφώνει τη Βόρεια Ελλάδα

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος επισκέφθηκε τα εργοτάξια του άξονα Χαλάστρα–Εύζωνοι, τονίζοντας τη σημασία του για τη διασύνδεση Θεσσαλονίκης με Βόρεια Μακεδονία και Ευρώπη και την αναβάθμιση των μετακινήσεων και μεταφορών.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη Κώτσηρα-Γκιουλέκα για σιδηρόδρομο και συγκοινωνίες στη Β. Ελλάδα

Σε τηλεδιάσκεψη σήμερα συζητήθηκαν τα σιδηροδρομικά έργα Μακεδονίας-Θράκης και ο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ με ηλεκτρικά λεωφορεία.
Χρήστος Δήμας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Σε λίγες εβδομάδες η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, τόνισε στο 7ο Balkan Forum ότι σύντομα ξεκινά η επέκταση του Μετρό Καλαμαριάς με πέντε νέους σταθμούς και ήδη το Μετρό έχει μειώσει την κίνηση στο κέντρο κατά 15%.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της Πόντου στην Καλαμαριά

Οριστικά κλείνει το θέμα των απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, καθώς εγκρίθηκε χρηματοδότηση 6,97 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καλαμαριάς για αποζημιώσεις, ολοκληρώνοντας έτσι το σχετικό έργο.