ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παύλος Πολάκης στη Βουλή

Π. Πολάκης: «Η μεγάλη ληστεία στα διυλιστήρια επί Μητσοτάκη»

Ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί την κυβέρνηση και τα διυλιστήρια για υπερκέρδη στη βενζίνη, ζητώντας μείωση του περιθωρίου διύλισης και του ΕΦΚ, ώστε να πέσουν άμεσα οι τιμές κατά 30-60 λεπτά το λίτρο.

Σκληρή κριτική για τις τιμές στη βενζίνη και τα καύσιμα ασκεί ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, με σημερινή δήλωσή του, κάνοντας λόγο για «ληστεία» από τα διυλιστήρια και το «κράτος Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «ο λόγος της εκτίναξης των κερδών είναι ένας: Το 2019 περιθώριο διύλισης (δηλαδή κέρδος ανά βαρέλι διυλιζόμενου πετρελαίου) 6 δολάρια! Το 2026 περιθώριο διύλισης 35 δολάρια το βαρέλι!».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «έτσι θέλουν τα δύο διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη και του Λάτση και η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει να το κάνουν», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό εδώ η βενζίνη είναι στα 2 ευρώ», ενώ αναφέρεται και στον «πανύψηλο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που τον κρατάει ο Μητσοτάκης στα 700 ευρώ τον τόνο».

Επιπλέον, ο κ. Πολάκης τονίζει πως αν το περιθώριο διύλισης-κέρδους περιοριστεί με νόμο μέχρι τα 8-9 δολάρια το βαρέλι, «η βενζίνη θα πουλιέται 30-35 λεπτά λιγότερο», ενώ αν ο ΕΦΚ μειωθεί από τα 700 στα 400 ευρώ ο τόνος, «η βενζίνη θα πουλιέται 50-60 λεπτά φθηνότερα».

Καταλήγοντας, ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει πως «αν γίνονταν αυτά τα δύο, η βενζίνη θα είχε 1,20 ευρώ! Αυτή είναι η μεγάλη ληστεία! Διυλιστηρίων και κράτους Μητσοτάκη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ακρίβεια νικιέται με πολιτική βούληση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι η ακρίβεια μπορεί να περιοριστεί με πολιτική βούληση, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία και επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ευνοϊκή διαχείριση της αύξησης των τιμών.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο ΕΕ, διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα παράτασης. Επισημαίνει ότι 11 άλλα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα μέτρα χωρίς ειδική έγκριση.
σημαία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τροπολογία για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα μετά το ψέμα για τον “κόφτη”

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ μέχρι χθες δεν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος, σήμερα βρέθηκαν χρήματα για μέτρα. Ζητά μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και καταθέτει σχετική τροπολογία.
Γιώργος Αυτιάς Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αυτιάς προς Κομισιόν: Ρήτρα στήριξης για ρεύμα και καύσιμα στην Ευρώπη

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αυτιάς ζητά με κατεπείγουσα ερώτηση ενεργοποίηση ειδικής ρήτρας στήριξης για Ελλάδα και ΕΕ, λόγω της αύξησης τιμών ενέργειας και καυσίμων, καλώντας για άμεσα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.