ΓΔ: 2687.04 1.26% Τζίρος: 280.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:27
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για την απελευθέρωση Καβαλά

Ο Μ. Κεφαλογιάννης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ για άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά και να του καταβάλει αποζημίωση άνω των 110.000 ευρώ.

Παρέμβαση για το ζήτημα της άμεσης απελευθέρωσης του Οσμάν Καβαλά πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει ενέργειες ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Ο κ. Κεφαλογιάννης, ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζητά να ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΔΑ για την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

Όπως σημειώνει, το ΕΔΔΑ διέταξε την Τουρκία να απελευθερώσει "το συντομότερο δυνατόν" τον Οσμάν Καβαλά, κρίνοντας "άκυρη και μη γενόμενη" την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Δικαστήριο διέταξε την καταβολή αποζημίωσης άνω των 110.000 ευρώ στον Οσμάν Καβαλά.

Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνονται σοβαρές παραβάσεις στη δικαστική διαδικασία. Το Δικαστήριο έκρινε πως η άρνηση της Άγκυρας να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις, δεν υπονομεύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, αλλά και προσβάλλει τη συνταγματική τάξη.

Για τους παραπάνω λόγους, ο ευρωβουλευτής ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, ως υπό ένταξη χώρας, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπελέρης ρωτά την Κομισιόν για Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης ζητά από την Κομισιόν νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό, λόγω της ανεπάρκειας χρηματοδότησης του υπάρχοντος Ταμείου Αλληλεγγύης.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καγιά Κάλλας: Ζητούμε σεβασμό της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας κάλεσε την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει του νομοσχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ζητώντας αποχή από μονομερείς ενέργειες.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Άμυνας

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΘΑ Γκιουλέρ που αμφισβητούν κυριαρχία και δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.