Σημαντικά ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγείρει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Με δήλωση του υπεύθυνου του ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος, Στέφανου Παραστατίδη, ζητούνται σαφείς απαντήσεις για τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης, ενώ παράλληλα καλείται ο πρόεδρος της Ε.Θ.Α.Α.Ε, κ. Περικλής Μήτκας, να αναλάβει τις ευθύνες του.
Όπως αναφέρει ο κ. Παραστατίδης, «η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει τις αποφάσεις σε "επιμέρους ζητήματα διοικητικής διαδικασίας" δεν αντέχει στα ίδια τα πραγματικά δεδομένα». Υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει κρίσιμα στοιχεία της διαδικασίας πιστοποίησης και αδειοδότησης, καθώς τα κριτήρια που είχε θεσπίσει η Ε.Θ.Α.Α.Ε δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις του νόμου. Παράλληλα, ακυρώθηκαν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας συγκεκριμένων Ν.Ε. λόγω έλλειψης των νόμιμων προϋποθέσεων.
Ο κ. Παραστατίδης διερωτάται για το νομικό και διοικητικό πλαίσιο που μπορεί να υποστηρίξει πλέον τις πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις που βασίστηκαν σε διαδικασίες τις οποίες ακύρωσε το ΣτΕ. Επίσης, ζητά διευκρινίσεις για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι κανένας φοιτητής δεν θα χάσει το ακαδημαϊκό έτος.
Επισημαίνει ότι η απόφαση αποκαλύπτει καθεστώς ασυδοσίας και αδιαφάνειας, καθώς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ζητήματα αμεροληψίας αξιολογήσεων, επάρκειας κριτηρίων ποιότητας και τήρησης νόμιμων προϋποθέσεων. Υπογραμμίζει πως το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει για την ανάγκη θεσμικής θωράκισης, διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαδικασία αδειοδότησης των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο υπεύθυνος του ΚτΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι η ευθύνη του προέδρου της Ε.Θ.Α.Α.Ε είναι δεδομένη, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τις δικές της ευθύνες.
Σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδη, «το ΣτΕ δεν ακύρωσε μόνο πράξεις της Ε.Θ.Α.Α.Ε. Ακύρωσε και υπουργικές πράξεις με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας Ν.Ε. Άδειες που υπογράφηκαν χωρίς να έχει προηγουμένως διαπιστωθεί από τον Ε.Ο.Ε.Π η απαιτούμενη συμμόρφωση προς τις παρατηρήσεις του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν ούτε αμέτοχη ούτε απλός παρατηρητής της διαδικασίας. Υπέγραψε τις τελικές πράξεις αδειοδότησης που σήμερα ακυρώνονται».
Σε ό,τι αφορά τις νέες αδειοδοτήσεις, ο κ. Παραστατίδης θέτει ερωτήματα για το πώς μπορούν να προχωρήσουν νέες πιστοποιήσεις προγραμμάτων σπουδών με βάση κριτήρια που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ανεπαρκή.
Επιπλέον, αναρωτιέται αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαδικασίες σαν να μην έχει συμβεί τίποτα ή αν θα αναστείλει κάθε διαδικασία που επηρεάζεται από τις αποφάσεις, μέχρι να διαμορφωθεί πλήρως νόμιμο και θεσμικά θωρακισμένο πλαίσιο και να επαναληφθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
«Η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει συγκεκριμένα πως και με ποιο χρονοδιάγραμμά θα αντιμετωπισθούν οι σοβαρές επιπτώσεις της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες για όσα συνέβησαν», καταλήγει ο κ. Παραστατίδης.