Σημαντική υπόθεση παράνομης αλιείας προστατευόμενων κοραλλιών εξιχνίασε η Γενική Διεύθυνση Δυνάμεων Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΓΔ ΔΕΟΣ) της ΑΑΔΕ, εντοπίζοντας σκάφος αναψυχής στα ανοιχτά της Σκοπέλου, το οποίο λειτουργούσε ως πλωτή βάση για τη συλλογή κοραλλιών με εκτιμώμενη αξία φορτίου 800.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση δεν αποκαλύφθηκε έπειτα από τυχαίο έλεγχο στη θάλασσα, αλλά μέσω στοχευμένων ελέγχων με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου σε συγκεκριμένη εταιρεία μεταφορών από τη ΔΕΟΣ.
Τα συστήματα αξιολόγησης κινδύνου που εφαρμόζονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν ύποπτες παραδόσεις φορτίων, οι οποίες συνοδεύονταν από δηλώσεις εμπορευμάτων με ασαφείς περιγραφές.
Οι κινήσεις της εταιρείας προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ελεγκτών, οδηγώντας τους σε συγκεκριμένο σκάφος στα ανοιχτά της Σκοπέλου. Το σκάφος είχε μισθωθεί σε Ιταλούς για λόγους αναψυχής, ωστόσο συνδεόταν με συχνές και επαναλαμβανόμενες αποστολές μέσω της ίδιας μεταφορικής εταιρείας προς λιμάνια της Ιταλίας.
Κατά τον στοχευμένο έλεγχο που ακολούθησε, στο σκάφος εντοπίστηκαν ποσότητες κοραλλιών που προστατεύονται από το δίκτυο Natura 2000 και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον θαλάσσιο χώρο.
Τα ευρήματα περιλάμβαναν καταδυτικό εξοπλισμό, εργαλεία αποκοπής και αυτοσχέδιες αποθήκες φύλαξης, γεγονός που υποδηλώνει οργανωμένη και επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα.
Η συνολική αξία του φορτίου ανέρχεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε περίπου 800.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τιμές για το κόκκινο κοράλλι και άλλα συναφή είδη που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα και διακοσμητικά υψηλής αξίας.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών της σπείρας στην Ελλάδα, ενώ σε συνεργασία με τις ιταλικές Αρχές αναζητείται ο παραλήπτης του παράνομου φορτίου. Δεν αποκλείεται η δράση διεθνούς κυκλώματος με παρουσία και σε άλλες χώρες.