Σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα παρουσίασαν στη Ρόδο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς και Μίκα Ιατρίδη.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ενίσχυση των λιμενικών υποδομών, η βελτίωση των άγονων γραμμών, η στελέχωση του Λιμενικού και η διαχείριση των αυξημένων αναγκών των νησιών. Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ένα από τα νέα σκάφη ανοικτής θαλάσσης, μήκους άνω των 80 μέτρων, θα έχει μόνιμη βάση στη Ρόδο. Παράλληλα, προχωρούν με ταχύτητα διαγωνισμοί για νέα επιχειρησιακά μέσα, όπως μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, υποβρύχια μέσα και drones.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο νέος εξοπλισμός είναι απαραίτητος για την επιτήρηση των θαλάσσιων ζωνών, την ασφάλεια της ακτοπλοΐας, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Ανακοίνωσε επίσης την πρόσληψη σχεδόν 500 νέων στελεχών του Λιμενικού Σώματος, με αντίστοιχη ενίσχυση να προγραμματίζεται και για το 2027. Σημαντικός αριθμός νέων λιμενικών αναμένεται να κατευθυνθεί στα Δωδεκάνησα.
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε ακόμη στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιών, σημειώνοντας ότι το ποσό για τις άγονες γραμμές ανέρχεται πλέον στα 168 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι νέοι διαγωνισμοί έχουν τετραετή χρονικό ορίζοντα, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για τη δημιουργία νέας ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει απευθείας τα τέσσερα μεγάλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με διεθνή αεροδρόμια: Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Κω.
Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι η πρόταση βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως ανέφερε, «Για πρώτη φορά στην ιστορία των νησιών μας να συνδέσουμε με απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση τα τέσσερα μεγάλα νησιά που έχουν τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια». Μια τέτοια γραμμή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να εξυπηρετεί και άλλα νησιά, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως αυτό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αστυπάλαιας.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, είναι διατεθειμένη να συμβάλει οικονομικά στην προσπάθεια, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που παρέχει πλέον η νομοθεσία στην Αυτοδιοίκηση για συμμετοχή στη χρηματοδότηση ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο βλέπει θετικά την πρόταση, τονίζοντας όμως ότι προηγείται η εξασφάλιση χρηματοδότησης και ο σχεδιασμός διαγωνισμού που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της γραμμής. Ειδική αναφορά έγινε και στο master plan του λιμανιού της Ρόδου, με τον περιφερειάρχη να σημειώνει ότι η διαδικασία βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, ύστερα από την ανάληψη της διαδικασίας από την κυβέρνηση και την επιτάχυνση της αδειοδότησης.
Στη σημασία του master plan αναφέρθηκε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, εκτιμώντας ότι η ολοκλήρωσή του μπορεί να αλλάξει συνολικά την εικόνα και τη λειτουργία του λιμανιού της Ρόδου. Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για το έργο που επιτελούν, επισημαίνοντας τις απαιτητικές συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, από τη φύλαξη των συνόρων έως την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.
Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που έχουν γίνει ή προωθούνται σε λιμάνια των Δωδεκανήσων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης υποδομών στα μικρότερα νησιά.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη υπογράμμισε ότι η νησιωτικότητα δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, στις λιμενικές υποδομές και στην τοπική οικονομία. Τόνισε τη σημασία της σταθερής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας και τοπικών φορέων.
Χαιρέτισε την πρόταση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, χαρακτηρίζοντάς την πάγιο αίτημα της περιοχής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και στη δυνατότητα που δίνεται πλέον σε περισσότερες γυναίκες λιμενικούς να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.