ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αίθουσα ελληνικής Βουλής

Συνταγματική αναθεώρηση: Οι θέσεις κομμάτων για την ποινική ευθύνη υπουργών

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση βρέθηκαν η ευθύνη υπουργών, οι σχέσεις εξουσίας-θεσμών και οι υπερπλειοψηφίες, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά αποπολιτικοποίηση της ποινικής ευθύνης μέσω ανεξάρτητων δικαστών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος βρέθηκαν η ευθύνη υπουργών, οι σχέσεις της εκτελεστικής εξουσίας με τους θεσμούς και οι υπερπλειοψηφίες που επιφυλάσσει η αντιπολίτευση για την επόμενη Βουλή. Η συζήτηση εξελίσσεται στην ολομέλεια, με έντονες παρεμβάσεις από όλα τα κόμματα.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μπιάγκης, τόνισε πως ο τρόπος που αξιοποιήθηκε η «λευκή επιταγή» από την πλειοψηφία τα προηγούμενα χρόνια αναγκάζει το κόμμα να κρατήσει συγκεκριμένη στάση στις ψηφοφορίες για το Σύνταγμα. Όπως ανέφερε, «η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις», αλλά με κανόνες που δεσμεύουν την εξουσία και με διαδικασίες που εμποδίζουν τη σύγκλιση κράτους και κόμματος.

Ο κ. Μπιάγκης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα άρθρα 86, 90 και 101Α στοχεύουν στη δημιουργία πραγματικών αντίβαρων. Για το άρθρο 86, πρότεινε την «ουσιαστική αποπολιτικοποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών», ώστε η διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών να μην εξαρτάται από τους αριθμητικούς συσχετισμούς της Βουλής, αλλά να ανατίθεται σε ειδικό δικαστικό συμβούλιο με εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέξανδρος Καζαμίας επισήμανε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες στον πρωθυπουργό. Τόνισε ότι προτείνεται ο πρωθυπουργός να μπορεί να διαλύει τη Βουλή χωρίς αιτιολογία, ενώ η 6ετής θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εκλογή του με απλή πλειοψηφία ενισχύουν το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο. Παράλληλα, επεσήμανε πως το άρθρο 86 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο, διατηρώντας τη σχετική αρμοδιότητα στη Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απάντησε πως οι διατάξεις που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση απέχουν από οποιονδήποτε συγκεντρωτισμό. Εξήγησε ότι το προτεινόμενο πλαίσιο αφαιρεί αρμοδιότητες από τον πρωθυπουργό και τις μεταφέρει στη Βουλή, ενώ για το άρθρο 86 υπογράμμισε πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει μετατόπιση σημαντικού μέρους της αρμοδιότητας στη δικαστική λειτουργία. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κούβελας σημείωσε ότι με την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 επιδιώκεται να αποτραπεί η μετατροπή της Βουλής σε «λαϊκό δικαστήριο» που εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, μεταφέροντας τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων στη δικαιοσύνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το Σύνταγμα, αλλά η εφαρμογή του. Επισήμανε ότι η άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, όπως στην περίπτωση των υποκλοπών, δεν οφείλεται στο Σύνταγμα, αλλά στη νοοτροπία της κυβέρνησης. Παράλληλα, ανέφερε ότι το άρθρο 86 καταστρατηγήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και πως η νέα πρόταση δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές, διατηρώντας την ποινική δίωξη των υπουργών δεμένη με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τέλος, ο κ. Μάντζος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πλήρεις και νομοτεχνικά άρτιες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί αποφυγής της ουσίας. Τόνισε ότι ο ανώτατος νόμος πρέπει να περιορίζει την αυθαιρεσία της εξουσίας και όχι να τη διευκολύνει, επισημαίνοντας τη σημασία των προτάσεων του κόμματος για τα προβλήματα της κοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκαν το νομοσχέδιο Δικαιοσύνης και δύο τροπολογίες στη Βουλή

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία από στρατηγικές αγωγές και τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις, με υποστήριξη μόνο από τη ΝΔ.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για SLAPPs και δικαστικές αποφάσεις

Συζητείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης για μέτρα κατά στρατηγικών αγωγών SLAPP, με θετική ψήφο της ΝΔ, αρνητική από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και επιφυλάξεις από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Νίκη.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το ν/σ για τις SLAPP αγωγές στη δεύτερη ανάγνωση

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία από στρατηγικές αγωγές. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. Την Τετάρτη η συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.
Χρήστος Τριαντόπουλος πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο αναπληρωματικό μέλος στο Δικαστικό Συμβούλιο για Τριαντόπουλο

Στη Βουλή πραγματοποιήθηκε επαναληπτική κλήρωση για αναπληρωματικό μέλος του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υπόθεση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου. Κληρώθηκε η δικαστής Φραντζέσκα Γιαννάκου.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ελπίζω σε συναίνεση για γλώσσα και σημαία στη Βουλή

Ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, για μη λογική στάση στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, όπως η ευθύνη υπουργών και η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τονίζοντας τη σημασία τους για τους θεσμούς.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στήριξη ελευθερίας έκφρασης με το ν/σ για τις SLAPP αγωγές

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, υπογράμμισε πως το κράτος δικαίου είναι καθημερινή εμπειρία των πολιτών και το νέο νομοσχέδιο ενισχύει τη δικαιοσύνη και προστατεύει τα δικαιώματα, αντιμετωπίζοντας τις καταχρηστικές αγωγές.