Το μήνυμα ότι η έρευνα και η καινοτομία αποκτούν ουσιαστική αξία μόνο όταν μετατρέπονται σε πρακτικές λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, έστειλε από τη Ρόδο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Σταύρος Καλαφάτης. Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μίκα Ιατρίδη, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Απόστολος Ασπράκης, η πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δωδεκανήσου Μαίρη Παπανδρέου, καθώς και επιστημονικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί βασική κυβερνητική επιλογή, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Επεσήμανε επίσης τη σημασία της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ νησιών και μεγάλων αστικών κέντρων, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες τεχνολογίες πρέπει να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νησιωτική Ελλάδα, παρουσιάζοντας τη Χάλκη ως «ζωντανό εργαστήριο ολιστικής βιώσιμης ανάπτυξης». Όπως είπε, στο νησί εφαρμόζονται καινοτόμες λύσεις σε τομείς όπως η ενεργειακή αυτονομία, η παραγωγή νερού, η διαχείριση απορριμμάτων και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Η συνεργασία επιστήμης και αυτοδιοίκησης
Ο υφυπουργός στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας επιστημονικών φορέων, αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, αναφέροντας το πρόγραμμα Prevent που υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΕΚΕΤΑ. Μέσα από το πρόγραμμα αξιοποιούνται τεχνολογίες όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτόνομα ρομποτικά συστήματα για την πρόληψη φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και τοπικούς φορείς.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα για την έρευνα, ούτε να αντιμετωπίζουμε την καινοτομία ως κάτι απομονωμένο. Η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να έχουν απτό αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών. Τότε αποκτούν πραγματική σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.
Πρωτοβουλίες και προγράμματα στο Νότιο Αιγαίο
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε ότι το Νότιο Αιγαίο έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών. Τόνισε ότι η επίσκεψη του υφυπουργού αποτελεί αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει στα νησιά.
Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «GR-Eco Islands», το «AstiBus» στην Αστυπάλαια, οι πρακτικές κυκλικής οικονομίας στην Τήλο και το «Rhodes Co-Lab» στη Ρόδο, που αποτελούν πλέον παραδείγματα προς μίμηση για ολόκληρη τη χώρα. «Τίποτα δεν γίνεται για τους δείκτες ή για τις απορροφήσεις. Όλες οι δράσεις και οι πόροι έχουν έναν στόχο: να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «από νησιά άγονης γραμμής γίναμε νησιά πρωτοπορίας».
Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνογνωσίας
Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για τον σχεδιασμό ενός ασφαλέστερου και ισχυρότερου μέλλοντος για τα νησιά. Εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται μέσα από τη συνεργασία κυβέρνησης και Περιφέρειας.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Δωδεκανήσου, Μαίρη Παπανδρέου, στάθηκε στη σημασία της μεταφοράς τεχνογνωσίας στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε, το ζητούμενο δεν είναι η έρευνα για την έρευνα, αλλά η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της από τις τοπικές επιχειρήσεις και τους δήμους, ώστε να δημιουργείται πραγματική αναπτυξιακή υπεραξία για τα νησιά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε πρότυπο τη συνεργασία του ΕΚΕΤΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την κυβέρνηση, τους βουλευτές και την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι ήδη αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η πορεία του προγράμματος Prevent, με τους επιστημονικούς συνεργάτες να τονίζουν ότι ο συνδυασμός σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί νέο μοντέλο πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.