ΓΔ: 2506.79 0.24% Τζίρος: 286.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εφημερίδα και λάπτοπ

Αριάδνη Αγάτσα: Η δημοσιογραφία οφείλει να είναι χωρίς αποκλεισμούς

Η Αριάδνη Αγάτσα τόνισε πως η δημοσιογραφία χωρίς αποκλεισμούς πρέπει να είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Ο αποκλεισμός συχνά οφείλεται σε συνήθεια ή έλλειψη εκπαίδευσης, ενώ η συμπερίληψη διασφαλίζει πληρότητα και ακρίβεια.

Η πρόεδρος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αριάδνη Αγάτσα, υπογράμμισε ότι «η δημοσιογραφία χωρίς αποκλεισμούς δεν είναι ένα ειδικό ή περιφερειακό είδος δημοσιογραφίας, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο οφείλει να ασκείται συνολικά η δημοσιογραφία». Η τοποθέτησή της έγινε κατά τη διάρκεια της περιφερειακής ημερίδας διαβούλευσης με θέμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», που διοργάνωσε στην Πάτρα η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στην ενότητα «Δημοσιογραφία χωρίς αποκλεισμούς».

Όπως σημείωσε, «ο αποκλεισμός δεν προκύπτει πάντοτε από συνειδητή προκατάληψη, αλλά συχνά προκύπτει από συνήθεια, βιασύνη, στερεότυπα, περιορισμένο δίκτυο πηγών ή έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης».

Αναφερόμενη στη συμπερίληψη, η Αριάδνη Αγάτσα τόνισε ότι «δεν είναι παραχώρηση προς κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά είναι όρος ακρίβειας και πληρότητας της δημοσιογραφίας».

Η αξία της συμπεριληπτικής προσέγγισης

Ως παράδειγμα, παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για φυσική καταστροφή, επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί να καταγράφει μόνο τον αριθμό των πληγέντων, αλλά πρέπει να εξετάζει ποιος είχε δυνατότητα έγκαιρης εκκένωσης, αν οι προειδοποιήσεις ήταν προσβάσιμες, αν ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία μπορούσαν να μετακινηθούν, αν υπήρχε ενημέρωση σε διαφορετικές γλώσσες, αν ορισμένες περιοχές ή κοινότητες έμειναν εκτός της δημόσιας προσοχής».

«'Αρα», όπως παρατήρησε, «η συμπεριληπτική προσέγγιση βελτιώνει την ποιότητα του ρεπορτάζ, επειδή αποκαλύπτει πτυχές που διαφορετικά θα παρέμεναν αόρατες».

Η δημοσιογραφία με τις κοινωνικές ομάδες

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στη δημοσιογραφία με τις κοινωνικές ομάδες, υπογραμμίζοντας: «Είναι αναγκαίο να εγκαταλείψουμε το μοντέλο στο οποίο οι δημοσιογράφοι μιλούν διαρκώς για κάποιους ανθρώπους, χωρίς να μιλούν μαζί τους. Τα μέλη μιας κοινωνικής ομάδας δεν πρέπει να εμφανίζονται μόνο ως θύματα, ως ωφελούμενοι μιας πολιτικής, ως στατιστικά δεδομένα, ως ‘ιδιαίτερες' περιπτώσεις, αλλά πρέπει να παρουσιάζονται και ως πολίτες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, επαγγελματίες, δημιουργοί, ειδικοί και φορείς τεκμηριωμένης γνώσης». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τίποτε για τους ανθρώπους χωρίς τους ίδιους τους ανθρώπους».

Περιφέρεια και συμπερίληψη

Η Αριάδνη Αγάτσα αναφέρθηκε και στη σημασία της περιφέρειας, τονίζοντας ότι «συμπερίληψη δεν σημαίνει μόνο δημογραφική ποικιλομορφία. Σημαίνει και γεωγραφική ισορροπία. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαφορετικές οικονομικές ανάγκες, περιβαλλοντικούς κινδύνους, προβλήματα υποδομών, πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και δημογραφικές προκλήσεις. Τα περιφερειακά θέματα δεν πρέπει να εισέρχονται στην κεντρική ενημέρωση μόνο όταν συμβεί καταστροφή, έγκλημα και ακραίο περιστατικό».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΑΠΕ - ΜΠΕ, λέγοντας ότι «ένα εθνικό πρακτορείο έχει ιδιαίτερη υποχρέωση να καταγράφει συστηματικά την παραγωγική ζωή, την πανεπιστημιακή και ερευνητική δραστηριότητα, τον πολιτισμό, τα κοινωνικά προβλήματα, τις καλές πρακτικές της περιφέρειας». «Η δύναμη του ΑΠΕ-ΜΠΕ», πρόσθεσε, «βρίσκεται ακριβώς στο δίκτυο των ανταποκριτών του και στην ικανότητά του να μεταφέρει τις τοπικές φωνές στο εθνικό και διεθνές ακροατήριο».

Παιδιά, τεχνητή νοημοσύνη και μειονότητες

Αναφερόμενη στα παιδιά, επισήμανε ότι «δεν είναι ‘μικροί ενήλικες' και απαιτούν ειδική δεοντολογική προστασία». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «μπορεί να αναπαράγει αποκλεισμούς».

Για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τις μειονοτικές κοινότητες, ανέφερε ότι «αποφεύγουμε τις γενικεύσεις που παρουσιάζουν ετερογενείς ομάδες ως ενιαίο και απειλητικό σύνολο, δίνουμε χώρο σε προσωπικές μαρτυρίες, χωρίς να απαιτούμε από έναν άνθρωπο να εκπροσωπήσει ολόκληρη την κοινότητά του». Όπως συμπλήρωσε, «η UNESCO επισημαίνει ότι η συμπεριληπτική δημοσιογραφία μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη στοχοποίηση μειονοτήτων, στην παραπληροφόρηση και στη ρητορική μίσους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειο δικαστήριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν εκδίδεται στην Αυστραλία 56χρονος για ανθρωποκτονία στην Πάτρα

Το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας αποφάσισε να μην εκδοθεί στην Αυστραλία 56χρονος που είχε συλληφθεί για ανθρωποκτονία, καθώς το αδίκημα κρίθηκε παραγεγραμμένο με βάση το ελληνικό δίκαιο, σύμφωνα με τον συνήγορό του.
Μικρόφωνο ΕΡΤ debate
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΕΣΥ: Στηρίζουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για ασφάλεια δημοσιογράφων

Στην ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ασφάλεια δημοσιογράφων στην Πάτρα συμμετείχαν εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων, τονίζοντας το συμβολισμό του τόπου διεξαγωγής με αφορμή τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αριάδνη Αγάτσα: Ισχυρή Δημοκρατία με ελεύθερους, ασφαλείς δημοσιογράφους

Η πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αριάδνη Αγάτσα, τόνισε ότι ελεύθερη δημοσιογραφία και ισχυρή Δημοκρατία απαιτούν δημοσιογράφους ασφαλείς και επαγγελματικά θωρακισμένους, στη σχετική ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στην Πάτρα.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Κιρμικίρογλου: Διεθνώς αναγνωρισμένες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τους δημοσιογράφους

Στην Πάτρα διεξάγεται η πρώτη ημερίδα διαβούλευσης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με στόχο τη συμμετοχή της περιφέρειας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών και εθνικών φορέων και δημοσιογράφοι.
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεδίκογλου: Παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδίδει τη βουλευτική του έδρα

Ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου ανακοίνωσε μέσω των social media την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη βουλευτική του έδρα, δηλώνοντας πως θα συνταχθεί με τη νέα πολιτική κίνηση ΕΛΑΣ για μια προοδευτική Ελλάδα.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπούγας από Πάτρα: Ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και νέα δικαστικά κτίρια

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας επισκέφθηκε την Πάτρα και ανακοίνωσε μείωση του χρόνου εκδίκασης στο Πρωτοδικείο Αχαΐας και παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών.