ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
φρέσκες ελιές σε χέρια

Στήριξη ΥΠΑΑΤ για ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλο τον Δήμο Επιδαύρου

Ο υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός τόνισε τη στήριξη του υπουργείου για την επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου σε όλο τον Δήμο Επιδαύρου, επισημαίνοντας τη σημασία της ελαιοπαραγωγής για την ταυτότητα της περιοχής.

Τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην προσπάθεια επέκτασης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το ελαιόλαδο σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Επιδαύρου εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Ανδριανός, κατά τον χαιρετισμό του στην 29η Έκθεση Αγροτουρισμού.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες, καθώς και τα οφέλη που συνεπάγεται η αναγνώριση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ.

Ο κ. Ανδριανός υπογράμμισε ότι η ελαιοπαραγωγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής, παραγωγικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Επιδαύρου.

Όπως επισήμανε, η επέκταση της υφιστάμενης πιστοποίησης του ελαιολάδου Λυγουριού, που ισχύει από το 1996, σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Επιδαύρου αποτελεί το επόμενο εύλογο βήμα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα και την εμπορική αξία του προϊόντος, να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση των παραγωγών και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τυποποίηση και εξαγωγές.

Παράλληλα, μπορεί να συμβάλει στην ισχυρότερη σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό και τη γαστρονομία, ενισχύοντας συνολικά την τοπική οικονομία.

Ο κ. Ανδριανός επισήμανε ότι η κατάρτιση ενός πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου προϋποθέτει τη συνεργασία των παραγωγών, των συλλογικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών υπηρεσιών και του υπουργείου.

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα στηρίξει ενεργά και ουσιαστικά αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας την αναγκαία επιστημονική, τεχνική και διοικητική υποστήριξη, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με πληρότητα και αξιοπιστία και να ολοκληρωθεί με επιτυχία», κατέληξε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ελαιόλαδο φρέσκο ροή
ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Αυξημένη ζήτηση για φτηνό ελαιόλαδο στη Γαλλία, παρά τους δασμούς

Ο ΟΗΕ προβλέπει αύξηση της ζήτησης για ελαιόλαδο λόγω χαμηλών τιμών, με ρεκόρ εμπορίου παρά τους αμερικανικούς δασμούς. Η παραγωγή σταθεροποιείται και οι τιμές υποχωρούν, με την Ισπανία και την Ελλάδα να ακολουθούν την ίδια τάση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Καθίζηση άνω του 50% στην ελληνική παραγωγή για το 2023/24

Μετά τον συγκυριακό διπλασιασμό, η ελληνική παραγωγή υποχωρεί δραματικά και δημιουργούνται προϋποθέσεις για συνεχές ράλι των τιμών. Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και πώς οι παραγωγοί βγαίνουν χαμένοι.
Giorgos-Sakellaropoulos
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Σακελλαρόπουλος στο BD: Πώς πήραμε την πρωτιά στο gourmet ελαιόλαδο

Ο ιδιοκτήτης των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου μιλά για τις βιολογικές καλλιέργειες, την παραγωγή κορυφαίου διεθνώς gourmet ελαιόλαδου και τα προϊόντα της ελιάς που χρησιμοποιούνται σαν φάρμακα.