ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο

Η κατάθεση Θεμιστοκλέους για τα 52 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Συμπληρώνονται 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους θυμάται με ανάρτησή του την προσφυγιά της οικογένειάς του από τη Λάπηθο στις 20 Ιουλίου 1974, μια μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, μια ημέρα που καθόρισε την πορεία του νησιού και σημάδεψε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη δική του οικογενειακή εμπειρία, συνδέοντας τη μνήμη της ημέρας με προσωπικά βιώματα.

«Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που δεν είναι απλώς μια επέτειος. Για την οικογένειά μου, η 20ή Ιουλίου είναι η ημέρα που έχασε το σπίτι της. Οι δικοί μου άνθρωποι έφυγαν πρόσφυγες από τη Λάπηθο της Κερύνειας το 1974. Δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τον τόπο τους. Πήραν ό,τι μπορούσαν και έφυγαν με την ελπίδα ότι θα επέστρεφαν σε λίγες μέρες. Δεν γύρισαν ποτέ.

Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για τη Λάπηθο. Για τους δρόμους της, τις γειτονιές, τις αυλές, τους ανθρώπους. Μεγάλωσα βλέποντας φωτογραφίες ενός τόπου που δεν πρόλαβα να γνωρίσω, αλλά νιώθω σαν να είναι και δικός μου. Γι' αυτό η σημερινή ημέρα δεν είναι για μένα μόνο ένα ιστορικό γεγονός. Είναι οικογενειακή μνήμη. Είναι η υπενθύμιση ότι πίσω από τους αριθμούς υπήρξαν ζωές που άλλαξαν για πάντα.

Πενήντα δύο χρόνια μετά, το μόνο που δεν χάθηκε είναι η μνήμη. Και αυτή έχουμε χρέος να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας, όπως την παρέδωσαν και σε εμάς οι γονείς και οι παππούδες μας. Δεν ξεχνώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμο σε Βρετανό για τον θάνατο του γιου του από πτώση σε ξενοδοχείο Πάφου

Κυπριακό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο, αλλά όχι φυλάκιση, σε 37χρονο Βρετανό πατέρα μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του από πτώση σε ξενοδοχείο στην Πάφο, όταν τον είχε βάλει σε περβάζι χωρίς να δει ότι το παράθυρο ήταν ανοιχτό.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Νέα μέτρα στήριξης αν υπάρξει δημοσιονομική ελαστικότητα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης άφησε ο Π. Μαρινάκης, εφόσον εξασφαλιστεί δημοσιονομική ευελιξία από την ΕΕ. Διαβεβαίωσε πως οι τουρκικές ενέργειες δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κύπριος πρόεδρος θέτει ενέργεια, ΠΔΠ και Σένγκεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη ευελιξίας για μέτρα κατά του ενεργειακού κόστους, αναστολή του ETS 2 και προώθηση της ένταξης Κύπρου στο Σένγκεν, ενώ έθιξε και το παράνομο τουρκικό μνημόνιο.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα για γαλλικό υπεράκτιο πλοίο στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Αίτημα κατατέθηκε στο Λιμενικό για ειδική άδεια χρήσης του γαλλικού ερευνητικού πλοίου «VB ABEILLE MARENGO», προκειμένου να συνεχιστούν οι υποθαλάσσιες έρευνες για τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, λόγω έλλειψης κατάλληλων ελληνικών πλοίων.