ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο

Η κατάθεση Θεμιστοκλέους για τα 52 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Συμπληρώνονται 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους θυμάται με ανάρτησή του την προσφυγιά της οικογένειάς του από τη Λάπηθο στις 20 Ιουλίου 1974, μια μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή τους.

Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, μια ημέρα που καθόρισε την πορεία του νησιού και σημάδεψε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη δική του οικογενειακή εμπειρία, συνδέοντας τη μνήμη της ημέρας με προσωπικά βιώματα.

«Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες που δεν είναι απλώς μια επέτειος. Για την οικογένειά μου, η 20ή Ιουλίου είναι η ημέρα που έχασε το σπίτι της. Οι δικοί μου άνθρωποι έφυγαν πρόσφυγες από τη Λάπηθο της Κερύνειας το 1974. Δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τον τόπο τους. Πήραν ό,τι μπορούσαν και έφυγαν με την ελπίδα ότι θα επέστρεφαν σε λίγες μέρες. Δεν γύρισαν ποτέ.

Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για τη Λάπηθο. Για τους δρόμους της, τις γειτονιές, τις αυλές, τους ανθρώπους. Μεγάλωσα βλέποντας φωτογραφίες ενός τόπου που δεν πρόλαβα να γνωρίσω, αλλά νιώθω σαν να είναι και δικός μου. Γι' αυτό η σημερινή ημέρα δεν είναι για μένα μόνο ένα ιστορικό γεγονός. Είναι οικογενειακή μνήμη. Είναι η υπενθύμιση ότι πίσω από τους αριθμούς υπήρξαν ζωές που άλλαξαν για πάντα.

Πενήντα δύο χρόνια μετά, το μόνο που δεν χάθηκε είναι η μνήμη. Και αυτή έχουμε χρέος να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας, όπως την παρέδωσαν και σε εμάς οι γονείς και οι παππούδες μας. Δεν ξεχνώ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Η προδοσία της Κύπρου συνεχίζεται από το 1974

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τόνισε ότι η προδοσία συνεχίζεται, στηλιτεύοντας τις κυβερνήσεις που υπόσχονται ότι «δεν ξεχνούν», αλλά στηρίζονται στη λήθη και δεν δρουν ουσιαστικά.
Σημαία της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Αγγελούδης: Η Κύπρος ζει στη συλλογική μας μνήμη και ιστορία

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως η Κύπρος παραμένει ζωντανό κομμάτι της συλλογικής μνήμης, τιμώντας θύματα και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής και υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιστορικής αλήθειας.
androulakis, nikos antoylakis, pasok, kinima allaghs
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε για ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο

Συμπληρώνονται 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ότι δεν ξεχνάμε νεκρούς και πρόσφυγες, ενώ ζητά δίκαιη, βιώσιμη λύση, με αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Επείγει η επανεκκίνηση συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό

Η Ρένα Δούρου τονίζει την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ελληνική σημαία Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κυπριακή Δημοκρατία: Προσηλωμένοι σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε την εθνική σημασία της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αναφέρθηκε στη βελτίωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και επεσήμανε τα μέτρα για την αντιπυρική προστασία, περιλαμβάνοντας πρόστιμα και αεροσκάφη.
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: Χρέος μας να τερματίσουμε την κατοχή στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για βασική προτεραιότητα. Υπογράμμισε την ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών, αναμένοντας την τουρκική στάση.