ΓΔ: 2449.91 0.11% Τζίρος: 261.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος

Ν. Χριστοδουλίδης: Χρέος μας να τερματίσουμε την κατοχή στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για βασική προτεραιότητα. Υπογράμμισε την ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών, αναμένοντας την τουρκική στάση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε τη δέσμευση της ηγεσίας της Κύπρου να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «οι ήρωές μας ορίζουν το χρέος και την ευθύνη όλων μας», τονίζοντας πως η επίτευξη της επανένωσης αποτελεί την «υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα» και το ουσιαστικό μνημόσυνο για όσους έπεσαν το 1974.

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στην επικείμενη κάθοδο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι στόχος είναι η σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης, όπου θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, για την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας πως «όλα εξαρτώνται από την αντίδραση της Τουρκίας» και ότι «όλοι θα κριθούν με πράξεις».

Η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού

Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις προϋποθέτει αντίστοιχες κινήσεις στο Κυπριακό, πάντοτε «στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών, των αξιών και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς οποιεσδήποτε ασάφειες».

Χαιρέτισε επίσης τον ενισχυμένο και πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας ειδική αναφορά στον διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου, Ραφαέλε Φίτο. Όπως ανέφερε, η παρουσία της ΕΕ είναι καθοριστική, καθώς η λύση του Κυπριακού πρέπει να συμβαδίζει πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αναφορά στον Τούρκο Πρόεδρο

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους εορτασμούς στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η εκπροσώπησή του από άλλο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το έγκλημα της Τουρκίας στην Κύπρο εδώ και 52 χρόνια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ Κων. Τασούλας υποδέχθηκε την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας συνάντησε αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού», τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της μνήμης της θυσίας των Ισαάκ και Σολωμού, 30 χρόνια μετά τη δολοφονία τους.
Κωνσταντίνος Τασούλας συνάντηση γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τασούλα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον επικεφαλής του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών της Κύπρου, εκφράζοντας αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας για την τουρκική εισβολή και τη φιλοξενία παιδιών στην Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τρίμηνο πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και βασικά προϊόντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο με αποστολή αμυντικών δυνάμεων, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ για απεγκλωβισμό Ελλήνων από εμπόλεμες ζώνες. Επισήμανε, επίσης, την ανησυχία για τη σταθερότητα στον Λίβανο.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστοδουλίδης στο Ευρωκοινοβούλιο: Η ενότητα είναι η δύναμη της ΕΕ

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, τόνισε τη σημασία της ενότητας και κάλεσε για συλλογική, αποφασιστική και ενωμένη δράση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ένωση.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χριστοδουλίδης: «Εθνική αποστολή» η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ

Ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «εθνική αποστολή» την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το α’ εξάμηνο 2026, με στόχο ενίσχυση ασφάλειας/άμυνας και στρατηγικής αυτονομίας.