ΓΔ: 2122.46 -0.36% Τζίρος: 70.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:40
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Τρίμηνο πλαφόν στο κέρδος για καύσιμα και βασικά προϊόντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο με αποστολή αμυντικών δυνάμεων, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ για απεγκλωβισμό Ελλήνων από εμπόλεμες ζώνες. Επισήμανε, επίσης, την ανησυχία για τη σταθερότητα στον Λίβανο.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός πυλώνας γεωπολιτικής ασφάλειας σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή. 

Όπως ανέφερε, η χώρα απέδειξε έμπρακτα τον ρόλο της, υποστηρίζοντας πρώτη την Κύπρο με την αποστολή αμυντικών δυνάμεων του ναυτικού και της αεροπορίας, πρωτοβουλία που στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδοθεί σε μια «τιτάνια προσπάθεια» για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων Ελλήνων πολιτών από εμπόλεμες ζώνες, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση συνεχίζεται

. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η σύρραξη να μην επεκταθεί σε άλλες περιοχές, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα του Λιβάνου και εκφράζοντας τη διαφωνία της Ελλάδας με οποιαδήποτε εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο.

Μέτρα για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στις 14:00 θα γίνουν δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ενέργειας σχετικά με την επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ.

 Όπως τόνισε, στόχος των μέτρων είναι να αποτραπούν φαινόμενα κερδοσκοπίας που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Προφανώς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτογενείς ανατιμήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, «αλλά στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει η οικονομική αναταραχή να οδηγήσει σε φαινόμενα κερδοσκοπίας». 

Το πλαφόν θα έχει ορίζοντα υλοποίησης το επόμενο τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση θα παραμείνει σε διαρκή επαγρύπνηση για τις περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τασούλας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πολεμική πρόκληση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. 

Εξήρε την άμεση αποστολή αεροναυτικής δύναμης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία της Ελλάδας λειτούργησε ως παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης την ανάγκη η Πολιτεία να δείξει αντίστοιχη επαγρύπνηση και στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. 

Επισήμανε ότι η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα της χώρας συμβάλλουν στη μείωση της ανασφάλειας, επιτρέποντας στους πολίτες να συνεχίσουν τις ειρηνικές τους δραστηριότητες με αίσθημα ασφάλειας.

Κλείνοντας, ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση της ελληνικής στήριξης προς την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη Σούδα και στη Λευκωσία ανέδειξε την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Ευρώπης απέναντι σε απειλές κατά της ευρωπαϊκής ασφάλειας, με την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακρόν, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Πάφο ο Μητσοτάκης – Συναντήσεις με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

Στην Πάφο αφίχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Παρών και ο Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσουν δηλώσεις και επιθεώρηση F-16 στην αεροπορική βάση.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η «βελτίωση» Μητσοτάκη είναι απόκλιση από το ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Κ. Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον Πρωθυπουργό για αναρτήσεις περί «βελτίωσης εισοδήματος», τονίζοντας πως η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλότερα σε αγοραστική δύναμη και κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση ανάπτυξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Κωνσταντίνος Τασούλας συνάντηση γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τασούλα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον επικεφαλής του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Παιδιών της Κύπρου, εκφράζοντας αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας για την τουρκική εισβολή και τη φιλοξενία παιδιών στην Ελλάδα.
Γιώργος Γεραπετρίτης χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης από Βερολίνο: Διπλωματία και ασφάλεια στα Στενά του Χορμούζ

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Βερολίνο ως επιβεβαίωση της συμπόρευσης Ελλάδας-Γερμανίας. Επεσήμανε τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας περνώντας τα Στενά του Χορμούζ και απέκλεισε ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στον Κόλπο.