Ο Φιλελληνισμός αποτελεί ιστορία που συνεχίζει να εξελίσσεται, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της δίγλωσσης έκδοσης «Λόρδος Βύρων, Βρετανικός Φιλελληνισμός» της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φιλελληνισμού.
Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την έκδοση λαμπρή, καθώς αναδεικνύει τον Αγγλικό Φιλελληνισμό και τον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα. Επεσήμανε ότι το Μουσείο Φιλελληνισμού φιλοξενεί 4.500 αντικείμενα που αφηγούνται αυτή τη σπουδαία ιστορία. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ενός πίνακα εμπνευσμένου από την ελληνική μυθολογία, σημειώνοντας πως «η ελληνική μυθολογία, το ελληνικό παρελθόν, γοήτευε πάντα τους Βρετανούς, ακόμη και σήμερα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ελληνικός πολιτισμός ασκούσε διαχρονικά ιδιαίτερη γοητεία στους Βρετανούς, ιδίως στους μορφωμένους κύκλους, οι οποίοι κατανοούσαν τη σύνδεση του πολιτισμού της Ευρώπης με την αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα, διέθεταν επίγνωση των γεωπολιτικών συσχετισμών της εποχής τους.
Αναφερόμενος στη μορφωμένη ελίτ της Αγγλίας, και ιδιαίτερα στον Λόρδο Βύρωνα, ο κ. Τασούλας σημείωσε πως «η γοητεία του παρελθόντος προσείλκυε όλους αυτούς τους νέους που έβλεπαν έναν λαό, απόγονο σπουδαίων προγόνων, να βασανίζεται, να τυραννιέται, να υφίσταται διώξεις κατά τη διάρκεια μιας τυραννίας αιώνων. Και αυτό φυσικά δεν τους άφησε αδιάφορους».
Όπως ανέφερε, «ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, ποιητές και πολιτικοί φιλόσοφοι στη Βρετανία αντλούσαν έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα, από τη μυθολογία και την ιστορία της». Αυτό, όπως είπε, προκαλεί ευγνωμοσύνη για όσους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός νέου κράτους με ρεαλιστικό, αλλά όχι δουλοπρεπή, προσανατολισμό προς τη Μεγάλη Βρετανία.
Συμπλήρωσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι είχαν συναισθήματα θαυμασμού για την Ελλάδα, αλλά και έναν ρεαλισμό ως προς τον ρόλο που θα αναλάμβανε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου θα μπορούσε ως ανεξάρτητο κράτος να υποστηρίξει υψηλές αξίες και αρχές, τις οποίες η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σε παρακμή πλέον, δεν μπορούσε να υπερασπιστεί».
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση απηύθυναν ομιλίες ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ και ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό Κωνσταντίνος Βελέντζας. Παρέστησαν, επίσης, η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης.