ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:46
Μυτιλήνη προκυμαία κτίρια
Η προκυμαία της Μυτιλήνης με χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτίρια και την Αγία Θεοδώρα στη Λέσβο.

Λέσβος: Συναντήσεις Τσίπρα με περιφερειάρχη και δημάρχους

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ., στη Λέσβο συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, τονίζοντας τα προβλήματα νησιωτικότητας, προσφυγικής κρίσης και αφθώδους πυρετού, ζητώντας πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυση δομών υγείας και εκπαίδευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ), πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λέσβο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, τους δημάρχους Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, καθώς και με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα του νησιού.

Κατά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχουν πλήξει τη Λέσβο τα τελευταία χρόνια, όπως η προσφυγική κρίση και οι συνέπειες της ζωονόσου του αφθώδους πυρετού. Τόνισε επίσης τα διαχρονικά ζητήματα της νησιωτικότητας και την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ υπογράμμισε ότι απαιτείται η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος νησιωτικότητας, με κίνητρα για την παραμονή και επιστροφή των νέων στην Περιφέρεια. Επεσήμανε τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, τις δομές υγείας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η εφαρμογή του έχει απαξιωθεί επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, με σημαντικές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.

Συναντήσεις με τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου

Κατά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα οξυμένα δημογραφικά προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» αποτέλεσε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρότεινε τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου με σαφή αναπτυξιακή και αποκεντρωτική στόχευση, σημειώνοντας: «Φοβάμαι ότι αν δεν επινοήσουμε τρόπους να δημιουργήσουμε ένα εθνικό ταμείο με πολιτική αποκέντρωσης, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντί να μοιράζεται η πίτα σε δεκαπέντε ή είκοσι μεγάλες εταιρείες και οι υπόλοιποι να παίρνουν ψίχουλα, χρειάζεται μια διαφορετική αναπτυξιακή λογική».

Στο Δημαρχείο της Δυτικής Λέσβου, στην Καλλονή, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στους παραγωγούς και η ανάγκη άμεσης στήριξής τους.

Επαφές με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα

Νωρίτερα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Θωμά Μόσχο, συνομίλησαν με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις σοβαρές συνέπειες του αφθώδους πυρετού στην κτηνοτροφία και συνολικά στην αγροτική παραγωγή του νησιού.

Τονίστηκε η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου, με γρήγορες αποζημιώσεις, οικονομική ενίσχυση των παραγωγών και συγκεκριμένα μέτρα για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ, με συνάντηση με πολίτες στον δεξιό λιμενοβραχίονα της Μυτιλήνης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Φλωρίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης: Ο Τσίπρας θα έπρεπε να αποφεύγει κάθε αναφορά στη Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, απάντησε στον Αλ. Τσίπρα για την κριτική του στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν χειραγωγεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης και καλώντας σε υπενθύμιση των πεπραγμένων της.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ανεδαφική η δήλωση Τσίπρα περί σύγκρουσης με συμφέροντα

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε τη συνέντευξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για αντιγραφή των προτάσεών του και ταύτιση με ΝΔ σε καίρια θέματα. Αμφισβήτησε τη δέσμευσή του για διαφάνεια και τον χαρακτήρισε "συμβιβασμένο Μαδούρο".
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: «Η πολιτική διευρύνει το εφικτό» στο in.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι διαφθορά και ακρίβεια συνδέονται, καθώς η διαφθορά οδηγεί σε λιγότερους πόρους για κρίσιμες υποδομές. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης κατά των ολιγοπωλίων και τάχθηκε κατά των επιδομάτων.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η συλλογική μνήμη διαρκεί περισσότερο απ' όσο νομίζει ο Τσίπρας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ειρωνικά τη δήλωση Τσίπρα ότι δεν εξυπηρέτησε συμφέροντα ως πρωθυπουργός και ανέφερε πως αναμένει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα στη συνέχεια της συνέντευξης.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: 2 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το οικονομικό σχέδιο ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη στις 2 Σεπτεμβρίου, εστιάζοντας σε δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σε εξέλιξη ανθρώπινη, περιβαλλοντική και εθνική τραγωδία

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κατάσταση με τις φωτιές ως ανθρώπινη και εθνική τραγωδία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται. Κάλεσε σε αλλαγές για να μην επαναλαμβάνεται το φαινόμενο και σημείωσε πως δεν είναι ώρα για δικαιολογίες.