ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νότια Κορέα Σεούλ Skyline

Συνομιλίες Ελλάδας-Ν. Κορέας για συμφωνία κινητικότητας νέων

Στη Σεούλ βρέθηκε στις 11 Ιουνίου 2026 η Νάντια Παπακώστα για την έναρξη συζητήσεων Ελλάδας–Νότιας Κορέας σχετικά με τη διμερή συμφωνία κινητικότητας νέων, που επιτρέπει προσωρινή διαμονή και εργασία σε νέους 18-30 ετών.

Στη Σεούλ βρέθηκε στις 11 Ιουνίου 2026 η γενική γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νάντια Παπακώστα, με αφορμή την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας για την υιοθέτηση διμερούς συμφωνίας κινητικότητας νέων (Working Holiday Agreement).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα Προξενικών Υποθέσεων και Ασφάλειας, Yoo Byung-Seok. Τη γενική γραμματέα συνόδευσαν ο γενικός διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Νάσος Βιτσεντζάτος, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σεούλ, Λουκάς Τσώκος.

Οι συμφωνίες κινητικότητας νέων αποτελούν ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο νόμιμης μετανάστευσης, το οποίο επιτρέπει σε νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών να ταξιδεύουν, να διαμένουν προσωρινά και να εργάζονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις στη χώρα-εταίρο για χρονικό διάστημα έως ενός έτους.

Επαφές και δράσεις στη διεθνή έκθεση «Seoul Food & Hotel 2026»

Παράλληλα, η κ. Παπακώστα συμμετείχε στις εργασίες της διεθνούς έκθεσης τροφίμων «Seoul Food & Hotel (SFH) 2026», όπου επισκέφθηκε το περίπτερο που λειτούργησε από κοινού η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και ομάδες παραγωγών κτηνοτροφίας της Πολωνίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε επαφές με Έλληνες και ξένους εργοδότες, συζητώντας ζητήματα που αφορούν τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και σε ευρύτερα θέματα νόμιμης μετανάστευσης και διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας.

Θετικά οφέλη και επόμενα βήματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η προοπτική σύναψης συμφωνίας κινητικότητας νέων με τη Νότια Κορέα αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου προτύπου διμερούς συμφωνίας, προσαρμοσμένου στις σημερινές μεταναστευτικές εξελίξεις.

Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε συνεργασίες με άλλες μεταναστευτικά ασφαλείς τρίτες χώρες. Οι συνομιλίες προβλέπεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την ολοκλήρωση και υπογραφή της συμφωνίας έως το τέλος του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θέλουμε τον συλλογικό πλούτο σε ατομική ευημερία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην Κατερίνη ότι στόχος είναι ο συλλογικός πλούτος να μετουσιωθεί σε ατομική ευημερία, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο παροχολογίας ενόψει εκλογών και δεσμεύτηκε για στήριξη ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας ο συλλογικός πλούτος να φέρει ατομική ευημερία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνη τόνισε τη σημασία να μετατραπεί ο συλλογικός πλούτος σε ατομική ευημερία, αποφεύγοντας την παροχολογία και δεσμεύτηκε να στηρίξει την κοινωνία ενόψει δύσκολου χειμώνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στο Λιτόχωρο για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία UNESCO

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Λιτόχωρο, τόνισε τη συμβολική σημασία του Ολύμπου και δήλωσε πως η ένταξή του στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί δικαίωση της παγκόσμιας και πολιτισμικής του αξίας.
Σεισμογράφος μετρά σεισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κοντά στη Χαλανδρίτσα, αναστάτωση στην Πάτρα

Σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:25 στην Πάτρα, τα Καλάβρυτα και περιοχές της Αχαΐας, με επίκεντρο κοντά στη Χαλανδρίτσα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστρέφουν 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από Βουλγαρία στην Ελλάδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια από τη Βουλγαρία, ενώ η χώρα μας παραδίδει ανθρωπολογικό υλικό που αφορά τον Σαμουήλ, σύμφωνα με συμφωνία συνεργασίας. Η τελετή θα γίνει 3/10 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.