ΓΔ: 2486.02 -0.60% Τζίρος: 114.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:26:37
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Μία υπεύθυνη δήλωση αρκεί για το Δημόσιο, αντί για πολλά δικαιολογητικά

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως για δικαιολογητικά που ήδη έχει το Δημόσιο, οι πολίτες θα αρκεί να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση. Το μέτρο, που θεσπίστηκε πρόσφατα, απλοποιεί τις διαδικασίες για τους πολίτες.

Στην απλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας εστιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μέσα από νέες ρυθμίσεις που εφαρμόζονται με δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, «Έγινε πράξη! Από εδώ και πέρα, θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση κάθε πολίτη για τα δικαιολογητικά που ήδη κατέχει το Δημόσιο και τα ζητούσε ξανά ξανά». Με το νέο πλαίσιο, πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ξανά έγγραφα όπως ληξιαρχικές πράξεις, πτυχία ή πιστοποιητικά στρατού.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «είναι μια πράξη κοινής λογικής» που περιλαμβάνεται στον νόμο για ένα κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις αρχές Απριλίου. Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών παρέχει οδηγίες προς τις δημόσιες υπηρεσίες για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Παρόμοιες ρυθμίσεις ισχύουν ήδη σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, διευκολύνοντας τους πολίτες όταν δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ υπηρεσιών. Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι ο πολίτης δεν υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, ενώ υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.

Σε περιπτώσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, η διοικητική πράξη εκδίδεται άμεσα και ο έλεγχος ακολουθεί. Όταν προκαλείται δαπάνη, η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών. Για ψευδείς δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και ποινικές συνέπειες.

Ψηφιακή ενημέρωση για τα ωράρια των δημόσιων υπηρεσιών

Παράλληλα, εκδόθηκε δεύτερη εγκύκλιος που αφορά την ανάρτηση των ωραρίων λειτουργίας όλων των δημόσιων φορέων στις ιστοσελίδες τους. Μέχρι τις 7 Ιουλίου, Υπουργεία, Δήμοι και δημόσιοι οργανισμοί οφείλουν να δημοσιοποιήσουν ώρες εξυπηρέτησης κοινού και στοιχεία επικοινωνίας. Η μη συμμόρφωση συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους τους.

Οι βασικές προβλέψεις των εγκυκλίων

Οι εγκύκλιοι αφορούν την εφαρμογή δύο βασικών διατάξεων του ν. 5293/2026 για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη. Προβλέπεται ότι οι πολίτες μπορούν να αντικαθιστούν με υπεύθυνη δήλωση δικαιολογητικά που ήδη τηρούνται σε αρχεία του Δημοσίου, όταν αυτά δεν μπορούν να αντληθούν αυτόματα.

Η ρύθμιση καλύπτει υπηρεσίες του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Αν δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση, η πράξη εκδίδεται άμεσα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός τριμήνου. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, η πράξη ανακαλείται, επιβάλλονται πρόστιμα από 2.000 έως 50.000 ευρώ και ενημερώνεται η Εισαγγελία.

Θεσπίζεται επίσης κεντρικό μητρώο ανακληθεισών πράξεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να εντοπίζονται αυτόματα περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων. Η μη τήρηση της διάταξης από υπαλλήλους θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα.

Με τις νέες εγκυκλίους, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην πρακτική εφαρμογή ενός πλαισίου που στοχεύει σε λιγότερη γραφειοκρατία, διαφάνεια και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δημόσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωράμε μπροστά με ασφάλεια για την πατρίδα

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη συνεχή εθνική ανανέωση, τονίζοντας την ανάγκη για ευθύνη και σταθερότητα ενόψει εκλογών, ενώ ξεχώρισε τα επιτεύγματα της παράταξης και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Ο ψηφιακός εγγραμματισμός δίνει ελευθερία και αυτονομία

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε το Γ' ΚΑΠΗ Κηφισιάς και παρακολούθησε το πρόγραμμα ψηφιακής ενδυνάμωσης ηλικιωμένων μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον δήμαρχο Κηφισιάς.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά στη Θεσσαλονίκη για την Ελλάδα του 2030

Εκδήλωση «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελλάδα του 2030» θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου, 19:00, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τον Κ. Χατζηδάκη και Θ. Πελαγίδη, και συντονιστή τον Ν. Οικονόμου.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έως 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το νέο ευρωπαϊκό ταμείο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας 420 δισ. ευρώ για την περίοδο 2028-2034, με έμφαση σε έρευνα, καινοτομία και συνεργασίες πανεπιστημίων-επιχειρήσεων.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων και στήριξη ευάλωτων στο πακέτο της ΔΕΘ

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως το «πακέτο» της ΔΕΘ θα είναι μεγάλο, με έμφαση σε μειώσεις φόρων και στήριξη ευάλωτων, τονίζοντας ότι η ΝΔ υπόσχεται λιγότερα αλλά τα υλοποιεί, σε αντίθεση με τα λαϊκίστικα προγράμματα της αντιπολίτευσης.