ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο

Μαρινάκης: Δεν θα αδρανήσουμε σε περίπτωση τουρκικής μονομερούς ενέργειας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής αν η Τουρκία προβεί σε μονομερή ενέργεια για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως δεν τίθεται ζήτημα κυριαρχίας και πως τέτοιες κινήσεις δεν έχουν διεθνή ισχύ.

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει «με σταυρωμένα χέρια» σε περίπτωση μονομερούς ενέργειας, όπως η νομοθέτηση της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», έστειλε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Μιλώντας στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» του ACTION 24 και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ενδεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχεδόν επτά χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έχει αποδείξει ειδικά στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ότι περνά «από τα μεγάλα λόγια στις πράξεις». Τόνισε ότι η Αθήνα πιστεύει στον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε καμία συζήτηση θέμα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που φέρεται να προετοιμάζεται στην Τουρκία, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά σε φήμες, καθώς αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε νομοθέτηση όπως περιγράφεται, αυτή «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα σε επίπεδο διεθνούς δικαίου». Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα παραμείνει αδρανής.

Απάντηση στην αντιπολίτευση και θέματα εσωτερικής πολιτικής

Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε το αφήγημα περί «ενδοτικού Μητσοτάκη» και «υποχωρητικής κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να οικοδομήσει μια «κατ’ επίφαση πατριωτική» στάση. Υπενθύμισε ότι το παράνομο casus belli παραμένει σε ισχύ εδώ και τρεις δεκαετίες και σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε θέμα άρσης του ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση.

Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες κυβερνητικές πράξεις, όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενισχύουν τη χώρα. «Δεν θέλουμε άλλα μεγάλα λόγια. Θέλουμε πράξεις που μεγαλώνουν την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση Σαμαρά και οι εσωκομματικές εξελίξεις

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι τιμά όλους τους πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να γνωρίζει τα κίνητρα του πρώην πρωθυπουργού. Επισήμανε ότι το ζητούμενο για την παράταξη είναι «η χώρα να πάει κάποια χρόνια μπροστά και όχι να γυρίσει δεκαετίες πίσω».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον κ. Σαμαρά, σημείωσε ότι πρώτα πρέπει να φανεί αν θα υπάρξει τέτοια κίνηση και στη συνέχεια αν θα έχει εκλογική απήχηση. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν μονοπρόσωπα κόμματα κινήθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη με ιδεολογική βάση και στήριξη από τα μέλη και τους πολίτες της.

Για τη διαγραφή Σαμαρά, τόνισε ότι δεν ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά απόρροια συγκεκριμένων δηλώσεων, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «αναπόφευκτη» και «δυσάρεστη». Συμπλήρωσε ότι η πόρτα της παράταξης παραμένει ανοιχτή.

Οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της χώρας, όπως η ακρίβεια και το στεγαστικό, σημειώνοντας ότι απαιτούν συλλογικές πολιτικές λύσεις. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, μέσω μειώσεων φόρων και επιδομάτων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών των προκλήσεων.

Αναφορές σε Τσίπρα, Καρυστιανού και ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε να υπερτιμήσει έναν άνθρωπο που έχει κυβερνήσει και κριθεί από τους πολίτες, σχολιάζοντας ότι το επικοινωνιακό «rebranding» του δεν συνοδεύεται από ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση.

Αναφερόμενος στο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού, είπε ότι τη σέβεται, αλλά επισήμανε ότι οι μέχρι τώρα διατυπώσεις θυμίζουν την περίοδο της «πάνω και κάτω πλατείας» και τον αντισυστημισμό εκείνης της εποχής. Τόνισε ότι πολλά νέα κόμματα είχαν υψηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, αλλά τελικά δεν συμμετείχαν στις εκλογές ή κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά.

Για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλέστηκε την έκθεση της κυρίας Τυχεροπούλου, η οποία ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και ανέφερε ότι αμφισβητεί αρχικές εκτιμήσεις για τα ποσά και την ενδεχόμενη ζημία. Τόνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ένα κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα ή εξαφανίζεται το ποσό.

Η επιστολή Κοβέσι και τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Τέλος, για την επιστολή της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι και το ενδεχόμενο αιρεσιμότητας στα ευρωπαϊκά κονδύλια, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει τέτοιο θέμα, βάσει των πραγματικών δεδομένων. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει γνώση της επιστολής και ότι τα ζητήματα που αναφέρονται αφορούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσε το casus belli στην Άγκυρα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδιώκει ήρεμες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαχειριστεί και κρίσεις. Υπενθύμισε τις σημαντικές κινήσεις στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας πως δεν υπήρξε υποχώρηση σε εθνικές θέσεις.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία νομική ισχύς σε μονομερείς οριοθετήσεις από Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά με βάση εικασίες για τις θαλάσσιες ζώνες και δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.
Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών
ΔΙΕΘΝΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Halkbank στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την υπόθεση κατά της Halkbank, επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει διώξεις εναντίον της. Η διαμάχη είχε συμφωνηθεί να λήξει τον Μάρτιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Οι μονομερείς ενέργειες δεν παράγουν αποτελέσματα

Στη Σόφια, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, συζητώντας για τις διατλαντικές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και τη σημασία αποφυγής μονομερών ενεργειών για την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Μονομερείς ενέργειες στη θάλασσα δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα και όλα τα διπλωματικά εργαλεία για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.