ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
Φώτο: SOOC

Παπαστεργίου: Σε 5 λεπτά το ποινικό μητρώο για τους μισούς Έλληνες

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι η έκδοση ποινικού μητρώου για το 50% των πολιτών γίνεται πλέον σε 5 λεπτά, αντί για ημέρες, λόγω της ψηφιοποίησης, ενώ τόνισε και τις προσπάθειες για προστασία ανηλίκων και χρήση διαστημικής τεχνολογίας.

Σημαντικές ανακοινώσεις για την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ERTnews.

Ο κ. Παπαστεργίου, χρησιμοποιώντας μία αναφορά στη viral λέξη της φετινής Eurovision και στο τραγούδι «Ferto» του Akyla, περιέγραψε τη θεαματική επιτάχυνση στην έκδοση του ποινικού μητρώου. Όπως εξήγησε, η διαδικασία που μέχρι πρότινος απαιτούσε ημέρες και γινόταν ασύγχρονα, πλέον για το 50% των πολιτών ολοκληρώνεται μέσα σε μόλις πέντε λεπτά.

«Ένα από τα δελτία τα οποία δεν τα φέρναμε γρήγορα ήταν το ποινικό μητρώο, το οποίο έβγαινε ασύγχρονα. Γινόταν η αίτηση του πολίτη και το ποινικό του μητρώο γυρνούσε πίσω μετά από μέρες. Από τη Δευτέρα για περίπου το 50% των Ελλήνων πολιτών έρχεται αμέσως και συγκεκριμένα μέσα σε πέντε λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτοματοποίηση και ψηφιακές υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η άμεση έκδοση αφορά περίπου το 50% των περιπτώσεων, καθώς η πλήρης αυτοματοποίηση εξαρτάται από την ακρίβεια της ταυτοποίησης. «Υπάρχουν περιπτώσεις που ο αλγόριθμος είναι σίγουρος ότι πρόκειται για έναν συγκεκριμένο πολίτη και επομένως εκδίδει αμέσως το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου. Για το υπόλοιπο των περιπτώσεων χρειάζεται λίγος χρόνος για να υπάρξει διασταύρωση», εξήγησε.

Ο υπουργός συνέδεσε τη νέα διαδικασία με το τραγούδι «Ferto», τονίζοντας τη μετάβαση σε μία νέα ψηφιακή πραγματικότητα, όπου η γραφειοκρατία υποχωρεί και οι υπηρεσίες περνούν στο ψηφιακό πορτοφόλι του πολίτη. «Έτσι, λοιπόν, όπως ακριβώς και το τραγούδι του Akyla, το ποινικό μητρώο έρχεται πλέον αμέσως στο ψηφιακό μας πορτοφόλι προκειμένου να απλοποιήσει διαδικασίες που διαρκούσαν πολλές ημέρες», σημείωσε.

Προστασία ανηλίκων και όρια πρόσβασης στα social media

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στα μέτρα για τον περιορισμό πρόσβασης των παιδιών κάτω των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επεσήμανε, πρόκειται για μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. «Το μέτρο αυτό μπορεί να φαντάζει σκληρό, αλλά είναι μονόδρομος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά.

«Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους καθηγητές, αλλά και τους γονείς και από την 1η Ιανουαρίου του 2027 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου», ανέφερε ο υπουργός.

Διαστημική τεχνολογία και πολιτική προστασία

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι θερμικοί δορυφόροι στην πολιτική προστασία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας στην έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Διαθέτουν θερμικές κάμερες και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανιχνεύσουμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο πυρκαγιές», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι δορυφόροι ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πλέον, δεν είναι πολυτέλεια να επενδύουμε στο διάστημα, είναι αναγκαιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Επενδύσεις σε έρευνα, υπερυπολογιστή και AI ως το 2027

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι η Ελλάδα συνδιαμορφώνει πλέον τις εξελίξεις στην επιστημονική διπλωματία, με επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Γιάννης Μπράτακος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο εθνικό συμβόλαιο παραγωγής το μήνυμα των Βραβείων ΕΒΕΑ 2026

Στην ετήσια απονομή Βραβείων ΕΒΕΑ, Τασούλας και Μπρατάκος τόνισαν την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει σε καινοτομία και εξωστρέφεια για παραγωγική αναβάθμιση, αξιοποιώντας το διεθνές περιβάλλον και αναγνωρίζοντας τη δημιουργικότητα.